четвер, 30 червня 2011 12:05

Греки два тижні трощать вітрини та б'ються через "жорстку економію"

Греки два тижні трощать вітрини та б'ються через "жорстку економію"

Останні два тижні у Греції тривають страйки та вуличні акції протесту. Демонстранти трощать вітрини, б'ються з поліцейськими. Люди протестують проти політики "жорсткої економії". Євросоюз та Міжнародний валютний фонд вимагають від уряду скасувати соціальні пільги, урізати зарплати й пенсії, підвищити пенсійний вік до 67 років. Це умова для надання Греції чергового кредиту у 12 млрд євро.

"Корупція і роздутий штат держслужбовців — дві головні проблеми в Греції. Найкращий гінеколог Афін вказує у податковій декларації, що заробляє 800 євро на місяць. Насправді має 3-4 мільйони євро на рік. Йому легше заплатити 200 тисяч євро хабара, ніж півтора мільйона євро податку державі", - розповів Слава Теруланіс, експерт антикорупційної організації Transparency International.

Державі в Греції належить до третини усіх підприємств. Працювати там вигідніше, аніж у приватному секторі. Часто на одній посаді працюють одночасно четверо спеціалістів. Вони виходять на роботу по тижню на місяць. При цьому отримують повну ставку.

"Друг запропонував влаштувати чоловіка прибиральником у в'язницю. Заплатили 5 тисяч євро хабара. Зараз Тадій має 2400 євро на місяць, плюс доплати за небезпечну роботу, та 30 відсотків субсидії на сплату комунальних послуг. На роботу виходить через день", - сказала домогосподарка Лідія Теракес.

Прості люди звинувачують у кризі багатих, хочуть, щоб "затягували паски" саме вони. Самі не бажають втрачати привілеї.

"Ми звикли до хорошого життя: ходити щотижня в кіно чи театр, купувати якісну їжу, гарний одяг. Люди бояться втратити це. Активніші взяли намети і пішли протестувати під парламент", - зазначив афінський програміст Артан Карахаліос.

Прочитати, які саме пільги уряд Греції хоче скасувати своїм громадянам, можна в журналі "Країна" №25 за 1 липня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Греки два тижні трощать вітрини та б'ються через "жорстку економію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути