середа, 29 червня 2011 11:42

У масових акціях протесту у Греції пролилась кров
52

Фото: Фото: Reuters

У Греції продовжуються масові безлади. Нові сутички сталися пізно увечері у вівторок і в ніч на середу в Афінах на площі Синтагма перед будівлею парламенту. Сьогодні тут пройде голосування за урядовим планом жорсткої економії, що передбачає скорочення держвитрат на соціальні потреби.

Незадоволені цими заходами грецькі профспілки напередодні оголосили 48-годинний загальний страйк: у країні не працює транспортне сполучення, скасовані деякі авіарейси, закриті більшість держустанов.

Напередодні протестуючі оточили будівлю парламенту. Вони намагалися не впустити до неї депутатів. В результаті поліції довелося застосувати проти натовпу сльозогінний газ. У ході зіткнень 46 осіб - 9 демонстрантів і 37 поліцейських - були поранені. Крім того ще принаймні 14 маніфестантів затримані, зазначає британська телерадіокорпорація BBC.

За її даними, основна частина протестів була мирною. Заворушення спровокували анархісти , які прийшли до парламенту. Вони почали кидати в поліцейських каміння та інші предмети. Молоді люди в чорних масках влаштовували підпали, кидали пляшки із запальною сумішшю, били скло в довколишніх магазинах і майстрували барикади. Після розгону акції на вулицях Афін залишилися лежати купи сміття, подекуди виламана бруківка.

За оцінкою поліції, в акції брали участь близько 20 тисяч осіб. Очікується, що сьогодні заворушення продовжаться з новою силою. У центрі Афін введені посилені заходи безпеки. Порядок у столиці Греції контролюють більше п'яти тисяч поліцейських, пише Newsru.com.

Загальний страйк і масові акції проводяться в Греції на знак протесту проти ухвалення плану 28-мільярдного скорочення бюджетних витрат, підвищення податків і приватизації держпідприємств. ЄС і МВФ вважають ці заходи необхідною умовою для виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги на 12 мільярдів євро.

Без нього вже через два тижні країні буде нічим платити за рахунками, і технічно це буде означати дефолт - перший в історії Єврозони. Економісти не виключають, що неминуча за ним паніка на міжнародних фондових майданчиках викличе новий виток глобальної кризи, найсильніше в якому постраждає єдина європейська валюта.

Остаточне рішення щодо проекту депутати прийматимуть у четвер.

Зараз ви читаєте новину «У масових акціях протесту у Греції пролилась кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути