пʼятниця, 24 червня 2011 16:52
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

На виборчій сцені 2012 року немає ролі для Тимошенко

Автор: Фото: Reuters
  Тимошенко витирає піт у залі засідань Печерського суду у Києві, 24 червня 2011 року
Тимошенко витирає піт у залі засідань Печерського суду у Києві, 24 червня 2011 року

Розпочався судовий процес над Юлією Тимошенко. Із самого початку сценка краща, ніж можна було очікувати. Прийшло багато прибічників, хороша масовка, інформаційно-політичний резонанс достатній.

Очевидно, влада не зовсім вдало підготувалася, тому що виникло багато сумнівів у чистоті і прозорості цієї справи. Засідання проходить у звичайному суді, який не зручний для процесів такого масштабу. Подія не є унікальною, але і не є звичайною, бо судять колишнього прем'єр-міністра, лідера опозиції і фіналіста президентських виборів. У будь-якій країні такі процеси проходять в інших умовах.

Виникає питання, що є завданням — принизити Тимошенко, знищити її морально чи просто зневага до судових процесів, недалекоглядність. Ця справа буде постійно знаходитися у центрі уваги як в Україні, так і за кордоном. Влада має розуміти, що будь-який сумнів у цьому судовому процесі, недопрацювання і погана підготовка буде на користь Тимошенко. Юридично вона може програти, її можуть засудити. Проте після всього вийде непереможеною з політичної і моральної точки зору. Політика - це не юриспунденція. Багато потужних лідерів проходили школу тюрми, судових процесів й інших форм приниження, переслідування. Такі умови тільки загартовують.

Тимошенко хочуть засудити і винести вирок у найближчий час. Сподіваються відправити в політичний та історичний архів. Проте вона буде затягувати процес, привертатиме увагу, триматиме у напрузі своїх прибічників, опонентів і європейських спостерігачів. Її дії більше спрямовані на Європу, ніж на українців, які втомилися від політиків. Влада хоче використати цю втому, щоб провести процес без ексцесів, щоб все пройшло швидко і в експрес режимі, щоб засудити і забути. Для України готують сценарій з підготовки до парламентських виборів 2012 року. А там потрібна нова картинка, герої й актори. Це не просто інші декорації, а й інша сцена, на якій немає ролі для Тимошенко і її політичної сили.

Усуваючи Тимошенко, влада позбавляє опозицію можливості перемогти на наступних виборах

Я б не виключав можливість ув'язнення екс-прем'єрки, але поки що це під питанням. Влада хоче ізолювати її від суспільства. Якщо не тримати за ґратами, то Тимошенко буде в політиці. Навіть за ґратами буде в політиці, але не як активний фактор. Наприклад, Ходорковський теж є фактором російської політики, але він не приймає безпосередньої участі у ній. Ідеальний варіант — знищити Тимошенко як політичного діяча. Проте обставини поки не дозволяють реалізувати такий сценарій. Тому шукатимуть варіанти, які влаштували б Європу і російське керівництво, яке теж невдоволене тим, щоб роблять із дуже "удобным партнером".

Українському керівництву доведеться іти на ризик. Можливо, засудять умовно, але не посадять. Таким чином Тимошенко не зможе брати участь у виборах 2012 року, але залишиться в політиці. Вона надалі буде зустрічатися з людьми, організовуватиме штабну роботу, оновлюватиме партію тощо.

У разі усунення Тимошенко з політики опозиція зникне як реальна, як та, що має альтернативний погляд. Вона стане придатком влади. Опозиція стане ще більш слабкою і не матиме шансів на президентських виборах 2015 року. Ніхто крім лідера БЮТ поки їх не має. Усуваючи Тимошенко, влада позбавляє опозицію можливості перемогти на наступних виборах. Це опозиція, яка ніколи не отримає влади.

Щодо акцій протесту, якими погрожує БЮТ, можливо, вони й будуть, але не по всій Україні. Режим Януковича надто сильний для того, щоб його хтось повалив. По-перше, ще немає точки кипіння. По-друге, кому віддати владу? У Тимошенко теж не високий рівень довіри, а нових людей немає. Не буде масових майданів для того, щоб віддати владу Тимошенко. Коли відсутні герої, то ніякі майдани і повстання ні до чого не призводять.

Зараз ви читаєте новину «На виборчій сцені 2012 року немає ролі для Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути