Ексклюзиви
середа, 04 червня 2014 21:00
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

100 днів Яценюка-прем'єра: перемоги і проколи

6 червня збігають 100 днів діяльності нового Кабінету Міністрів.

Що вдалося, а що ні на посаді прем'єр-міністра Арсенію Яценюку?

- На місці прем'єр-міністра Арсеній Яценюк почувається дуже комфортно. Його сприймають як повноцінного прем'єра - не зважаючи на війну, постреволюційні перепетії й вибори президента. Усі зараз розуміють, що Яценюк продовжить свою роботу на посаді прем'єр-міністра. Він впевнено керує урядом і проводить засідання. Головне, що в нього велика внутрішня легітимність, і ще більша - зовнішня. Він зустрічався з Бараком Обамою у Білому домі. Не всім дається така привілея. Нещодавно він також зустрічався із Ангелою Меркель - теж не всі мають таку змогу.

Поки що Яценюк влаштовує усіх - й наших західних партнерів, і суспільство, і нового президента. Тим більше, що якихось особливих помилок, чи великих проколів у Яценюка за ці перші 100 днів не було. Більше того, заслуга Яценюка, що він підібрав досить непоганий економічний блок уряду. Він і міністр фінансів Шлапак змогли втримати бюджетну ситуацію на більш-менш нормальному рівні. Враховуючи, що після Майдану з казною були проблеми. Уряд зробив бюджетний маневр - вніс ряд законопроектів і добився їх прийняття. Це послабило тиск на державні фінанси і зробило бюджетну ситуацію більш-менш врівноваженою.

Були проблеми на валютному ринку. Але це скоріше не стільки сфера компетенції прем'єр-міністра, скільки Національного банку. Тому з формальної точки зору дорікнути Яценюку за коливання валютного курсу теж не можна.

Багато хто хотів би, щоб економіка країни реформувалася ефетивніше і швидше. Тим більше, що протягом перших ста днів роботи нового уряду відбулася гучна відставка Дениса Бродського - голови Нацагентства з питань державної служби. Він звинувачує Кабмін у тому, що він не достатньо займається реформуванням державної служби, урядових структур й економіки вцілому. Це, мабуть, єдина ложка дьогтю у цій бочці меду. Якихось інших докорів в бік Яценюка, принаймні поки що, навряд чи можна надати.

Та сьогодні перед Яценюком є кілька вагомих завдань. Перше - це ціна на газ. Це питання вже майже вирішене. Заслуга уряду, міністра палива й енергетики та особисто Яценюка, що "Газпром" вимушений йти на поступки, злякавшись тяганини у Стокгольмському арбітражному суді. Про такі наміри Яценюк не один раз попереджав російську владу. Мабуть, все таки, росіяни вирішили, що краще домовлятися, аніж судитися. Тому це завдання, в принципі вже теж можна занести на позитивний рахунок прем'єр-міністра.
Друге завдання: підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС й імплементація угоди про зону вільної торгівлі. Це дуже серйозна робота, яка потребує серйозного кадрового маневру. А саме - створення у кожному міністерстві посади заступника міністра з питань європейської інтеграції. Потрібно набирати людей і контролювати їх діяльність. Бо є серйозний виклик для української економіки - адаптація до умов зони вільної торгівлі. Це необхідність реальних реформ, які необхідно буде проводити уряду.
В руслі загального завдання по зміцненню обороноздатності України, потрібно шукати джерела фінансування для армії та правоохоронних органів. Це також завдання Кабміну - знайти гроші на нову українську армію.

Зараз ви читаєте новину «100 днів Яценюка-прем'єра: перемоги і проколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути