Ексклюзиви
четвер, 23 травня 2013 12:58

Як обдирають українців при спробі отримати закордонний паспорт

Перевіряємо наскільки легко зробити у Львові паспорт громадянина України для виїзду за кордон за 377 грн і 15 коп, як зазначено на сайті Державної міграційної служби України.

17 травня о 10:00 приходжу з 20-річною Андріаною Леле до міграційної служби Личаківського району на вул. Зелена, 20 з наміром подати документи на виготовлення закордонного паспорту.

Автор: Фото Євгена Борісова
 

Вхід у приміщення з вулиці. Усередині стіни оббиті фанерою. Над вікном для спілкування із працівницею наклеєний папірець, що попереджає про заборону фото- та відео-зйомки у приміщенні. Через вікно жінка із фарбованим у коричневий колір волоссям пояснює, що спершу треба у банку поруч сплатити за усі послуги а потім вона видасть усі форми, що потрібно заповнити.

- За закордонний паспорт хочу заплатити, - каже жінка перед нами у банку. Платить 407 грн і 15 коп за 4 квитанції й ще за послуги фінустанови.

Андріана сплачує 377,15, як вказано на стенді у міграційній службі.

Автор: Фото Євгена Борісова
 

- А чого це у тебе тільки 3 квитанції, - обурюється працівниця міграційної служби. Ім'я своє вперто не називає, бейджа не має. - Я не буду це приймати. Маєш заплатити ще 30 гривень.

- У вас на стенді чітко написано про три обов'язкові платежі, - переконує Андріана хвилин 10. Люди у черзі обурюються.

- Та заплати тих 30 гривень, - каже чоловік у потертій зеленій футболці. - Тобі хіба шкода?

Кілька хвилин жінка у вікні мовчки перекладає документи та ігнорує людей.

- На тобі зразок, - працівниця кидає у вікно "Згоду на обробку персональних даних". - Зроби копію, а це поверни мені. Зайди у цей же будинок за кутом біля школи і там у першому кабінеті у тебе приймуть документи.

Біля першого кабінету черга з 8 людей. Кожного обслуговують протягом 10-15 хв.

- Дівчинко, я за тобою стою, - заходить у приміщення дебела жінка років 65 з товстим чоловіком й звертається до білявки, яка має заходити на прийом. - Ти ж мене пам'ятаєш? Я просто у банк ходила.

Люди у черзі обурюються, що не бачили пенсіонерки. Хвилин 10 сперечаються хто ж буде заходити першим. Врешті стара домагається свого.

- А хто скільки платив за послуги, - запитує голосно Світлана Дмитрівна, прізвища не називає. - Я у банку 407 заплатила. Коли у вікно здавала документи, то квитанцію про 30 гривень не повернули. А потім ще потребували 35 за довідку про несудимість. Кажу, що 30 уже за довідку заплатила, а працівниця мені каже, що як не дам 35, то поїду на Липинського, 44 (там розташоване управління міліції, де видають довідки про відсутність судимості, - ред). Почала на мене кричати й казати, що все законно. Я дала ще 35, а вона й квитанції не видала. Сказала, щоб ішла у 1 кабінет фотографуватись.

- Та всі так платили, не хничте, - відгукується брюнетка у короткій спідниці. Підіймається гул. Люди сперечаються чи варто платити чи ні.

О 12:45 під кабінетом штовхаються двоє чоловіків через чергу.

- Та я тільки запитати, - проштовхується лисий чоловік.

- Ага, тут таких як ти уже було. Не пущу. Ми всі запитати, - відштовхує його учасник конфлікту.

Їх розбороняють жінки.

О 13:00 працівниця повідомляє, що починається обід й прийом громадян відновлять о 15:00, хоча на вивісці є інформація, що перерва з 13 до 14.

Приходимо перші.

- Так, а за довідку чого не проплатили, - запитує працівниця у кабінеті. - Маєте самі донести. Як не донесете, то паспорт вам не зроблять. А той папірець, що маєте, то у нас немає людини, яка буде за вас його носити у міліцію й брати безкоштовно ту довідку. Тому у такому випадку виготовлення паспорту може затягнутись на кілька місяців. Отже зголошуєтесь донести довідку пізніше?

Наступного дня телефонуємо до речниці міграційної служби у Львівській області Світлани Мірошниченко. Цікавимось чи можна все ж написати заяву на дозвіл міграційній службі на доступ до особистої інформації, й щоб паспорт виготовили вчасно протягом місяця.

- Прямо при здачі документів на отримання паспорту пишете дозвіл на доступ до ваших приватних даних, - пояснює вона. – Здаєте цю заяву й можете платити лише 377 гривень і 15 копійок.

Через тиждень знову йдемо з Андріаною у міграційну службу. Годину й 50 хвилин чекаємо своєї черги у перший кабінет.

- Ваш паспорт уже виготовляється, - усміхнено говорить працівниця. - Але ви пообіцяли донести довідочку про несудимість. Якщо не донесете, то не зможете забрати документ. А заяву цю писати, то вам треба у віконечко підійти, - дзвонить Зіні й розповідає, що зараз підійде Андріана Леле.

Біля вікна чекаємо 20 хвилин у черзі. За той час просимо у жінки у черзі подивитись на чий рахунок сплачується 30 грн. У квитанції написано "ЛФ ДП "Документ".

- Заяву хочете писати? То вам у перший кабінет. Як ви там були? І сюди направили? Нє, вони помилились. Вам не до мене, - відмахується працівниця.

Пояснюю, що спілкувався із речником, яка пояснила, що у обов'язки входить допомогти написати заяву й прийняти її.

- А ти хто такий? Адвокат? Посвідчення адвоката покажи, - переходить на крик. –Я кажу посвідчення адвоката покажи! Я не буду працювати, ти затримуєш роботу.

Хвилин 5 жінка відмовляється працювати. Врешті вона заспокоюється, просить ксерокопію паспорта й почекати 40 хвилин.

- Пройдіть на Туган-Барановського. Там у нас канцелярія, - каже. - Там напишете заяву й зареєструєте її у керівника відділу.

Простягає нам копію заяву на надання платних послуг. Перепитуємо що це означає й нащо нам платні послуги, як ми уже сплатили за послуги міграційної служби 87 гривень.

- Ой, то я переплутала й не той бланк дала. Вам другий треба, - просовує інший папірець.

На Туган-Барановського приходимо за 10 хвилин до обіду. Допоки підходить наша черга працівниця закриває вхідні двері й пояснює, що уже час обіду, але погоджується допомогти написати заяву. Попереджає, що виготовлення паспорту може затягнутись на 2 місяці.

У загальному на те, щоб виготовити закордонний паспорт за 377 грн і 15 коп витратили близько 10 годин.

Після подачі документів телефоную у київську прес-службу ДМС до Сергія Гунька. Чоловік відмовляється пояснювати телефоном на якій підставі "Документ" бере гроші. Просить надіслати офіційний запит у паперовому конверті.

Про те, що таке ДП "Документ" і на якій підставі це підприємство бере з людей 30 грн читайте пізніше на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як обдирають українців при спробі отримати закордонний паспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути