пʼятниця, 18 січня 2013 06:30

Гроші на паспорти просять у родичів

Із 14 січня кубинці можуть вільно їздити за кордон, без спеціального дозволу для поїздки від влади. Такі зміни у міграційному законодавстві люди очікували майже півстоліття.

П'ятий день у кубинській столиці Гавана активно обговорюють новину. Більшість із самого ранку займають чергу біля паспортного столу. Поспішають отримати закордонний паспорт.

— Не можу дочекатися, коли врешті побачу доньку, яка живе у США. Не бачила її більш як три роки, — каже літня жінка у черзі.

Говорить, щоб отримати закордонний паспорт, має сплатити $100. Гроші на документ їй надіслала донька. Раніше за офіційний дозвіл на подорож за кордон кубинці мали сплатити близько $300. Це у 15 разів більше за середньомісячну зарплату. Вона становить близько $20. Більшість людей, аби отримати паспорт, просять гроші у родичів за кордоном.

— Я мрію про Америку. Хочу мати хороший будинок, красиву дружину, дорогу машину. Думаю, з цим у Штатах простіше. Розумію, що життя не подарунок, але якщо наполегливо працювати, можна все це отримати, — каже кубинець 23-річний Даніель Рено.

З Куби до найближчого штату Флорида — 145 км морем.

Відтепер кубинці, які хочуть поїхати в іншу країну, повинні мати лише закордонний паспорт і візу. Отримавши це, зможуть законно перебувати за кордоном протягом 24 місяців.

— За останні п'ять років мені 20 разів відмовляли у поїздці за межі моєї батьківщини. Давайте випробуємо новий закон та подивимося, чи отримаю паспорт зараз. У мене навіть валіза готова для подорожі, — пише місцевий блогер Йоан Санчес.

За новим законодавством, деяким кубинцям в "інтересах суспільства" можуть відмовити у видачі закордонного паспорта. Обмеження на подорож за кордон існує для висококваліфікованих спеціалістів, лікарів, науковців, спортсменів та військових. Аби поїхати за кордон, їм потрібен спеціальний дозвіл.

За останні півстоліття острів покинули близько 2 млн кубинців. Більшість через протоку в човнах тікають в Америку. Зараз там живе понад 1 млн людей кубинського походження, тисячі — у Європі. Населення Куби — 11,2 млн. Із 2008-го островом керує 81-річний Рауль Кастро. Він змінив старшого брата Фіделя. За Рауля в країні почалися реформи. Зараз кубинці можуть брати напрокат автівки, продавати і купувати машини та приватні будинки.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на паспорти просять у родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути