вівторок, 28 серпня 2012 14:01

"Буква Ґ- це як машина Майбах, токо для націоналістів - статусна вєщь"
8

Фото: Фото зі сторінки Олександра Стукала у Facebook

12 вересня у львівській галереї "Дзиґа" відкриють виставку коміксів Олександра Стукала "Сава і Сабака". Проект відбудеться в рамках Форуму видавців, що триватиме у Львові 12- 16 вересня.

Олександр Стукало працює перекладачем у столичному видавництві "Темпора". Комікси малює вже півроку і викладає на власній сторінці у Facebook (http://www.facebook.com/oleksandr.stukalo). Олександр торкається здебільшого культурної, мовної та політичної тематики. Герої - Сава і Сабака обговорюють навіщо Україні спілка письменників, чому не називають літаки на честь Віктора Януковича і вважають, що "Буква Ґ- це як машина Майбах, токо для націоналістів - статусна вєщь!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор Капітошки і Петрика П'яточкина їде в Україну

Олександре, які найцікавіші відгуки про комікс доводилося отримувати?

- Найбільшу увагу здобув, мабуть, комікс про підарасів. (Герої розмовляють про політичну орієнтацію - Сабака питає у Сави, права вона чи ліва. "Іменно щас, Сабака, Я ліва, относітельно тебе". Сабака перепитує про ставлення до представників нетрадиційної орієнтації. На що Сава злітає вгору і каже "Я буду више всего етого" .- Gazeta.ua). Ще коли Сергій Квіт закрив виставку, і про журнал "Есквайр". А найцікавіші відгуки - спершу половина людей думала шо Сава - це ворона, яку звуть Сава. Не сова, а Сава. І склоняли мене малювати Саву схожою на сову, а не на ворону. Я так зробив два раза, а потім мені сказали, шоб не схилявся перед публікою і малював так, як малюю.

Розкажіть про особливості мови героїв.

- Вони говорять так, як їм ляже на душу. Але зазвичай це поліський суржик. Плюс слова українські, які теоретично й практично не буде використовувати автентичний носій поліського суржику. Вони додалися через такий баг, як вища освіта автора. А ще вони можуть матюкатися. Це їм не заборонено. Сава називає Сабаку "дружочєк". Бо вона фамільярна, оскільки думає, що розумніша. А Сабака завжди каже до Сави тіки "Сава".

Візуальний образ Сави і Сабаки. Чого Сава на ворону схожа місцями?

- Вона не місцями. Вона постійно. Це у неї просто такий внутрішній світ. Це нудно - коли Сава похожа на сову. Це тавтологія. Це як коли тобі кажуть "Ти Саша? Ні, я б тебе ніколи в жизні не назвав Сашою. Ти більше похожий на Женю". А насправді комікси з'явилися саме про цих героїв, мабуть, бо я навчився швидко малювати собак. І ворон. Але мені хотілося, шоб це була сова. Бо вона спершу таки була совою, але сов малювати на якусь дещицю часу повільніше, ніж ворон. І ще - чомусь у всіх коміксах Сава стоїть справа, а Сабака зліва. Може, це несе в собі якийсь філософський підтекст. Але скоріш за все ні.

Коли виник проект?

- Взимку. Мені хлопці на день народження подарували блокнот "молескін". І я довго думав, що туди писати. Бо хлопці - і моя дівчина - написали на нім, щоб я туди писав повість. Оскільки повісті в мене в голові не було, а були нові ручки й маркери, які мені знов-таки подарувала дівчина, але вже на Новий рік, я почав малювати. Спершу намалював комікс про Кота і Пташка. І про еміграцію (Кіт збирається емігрувати і питає у Сави, чи немає за ним хвоста. Сава показує на котячий хвіст і каже, що хвіст є. Кіт залишається на Батьківщині. - Gazeta.ua). З цього все почалося. Того ж вечора, присьорбуючи запашний чай із горнєтка, намалював і перший комікс, де були Сава, Сабака і Почтєнний морж.

Ви торкаєтесь гострих тем, наприклад говорите про "посадку Президента". Не боїтеся політичних переслідувань?

- У мене взагалі якась парадоксальна відсутність страху щодо того, що я пишу на фейсбуці і в блогах. Так у мене вже ставалося, що коли я влаштовувався на нову роботу, я починав про це писати десь. І про всі якісь такі слизькі моменти, і тоді у мене раптово наверталася робота. Тепер я мало пишу про роботу. Зате почав малювати комікси.

Фрази з коміксів про Саву і Сабаку

Сабака: Сава, а українська культура існує?

Сава: О, радной, тут ситуація як з дідом Морозом.

 

Сабака: Ех Сава, люблю я українську творчу вдачу. І Президент її любить. Йому інститут укрмови має пляшку ставить за розширення сучасного словника

 

Сава: Спілка письменників - це можливість відчути себе пенсіонером, якщо ти все життя тримався лише за ручку.

Зараз ви читаєте новину «"Буква Ґ- це як машина Майбах, токо для націоналістів - статусна вєщь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1264
Голосування Як держава може популяризувати українську мову в Україні?
  • Українська повинна бути єдиною мовою в органах влади
  • Українською повинні навчатися у всіх ВНЗ
  • Українською повинні вести всі культурні заходи
  • Українська повинна бути єдиною мовою на телебаченні
  • Держава не повинна втручатися в такі питання
Переглянути