вівторок, 11 вересня 2012 21:50

Спецтема: Боротьба за "мову"

У Львові вчителі вийшли на захист української мови
15

Фото: Фото: Павло ПАЛАМАРЧУК

Сьогодні у центрі Львова біля пам'ятника Тарасу Шевченку пройшло освітянське віче на захист державної мови.

Понад дві тисячі вчителів, викладачів, учнів та студентів прийшли висловити своє невдоволення нещодавньому прийнятому закону про мови. Біля Шевченка стояв гурт хлопців із синьо-жовтими прапорами. Такі ж тримало багато людей у натовпі. Жодної партійної символіки не було. Також учасники віче тримали в руках плакати з закликами берегти та розмовляти українською мовою.

"Це нетипова річ, коли ми у Львові, місті, яке є найбільш україномовним в світі, повинні знову брати відповідальність за цілу Україну, - сказав мер міста Андрій Садовий. - Уся Україна дивиться - а як у Львові. І коли прозвучала пропозиція з освітянського середовища всім зібратися і відстоювати свою тверду позицію, я дуже зрадів. Хто зможе забрати в нас право вчити наших дітей про визвольні змагання УПА, про героїв Крут, про Голодомор? Нема такої сили. Ми Божа нація, ми маємо пам'ятати, що в єдності наша сила!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські чорнобильці збираються їхати на Київ

За словами організаторів віче, основна вимога - забезпечення дотримання вищими органами влади Конституції України. Крім того, збереження української мови як єдиної державної. Також освітяни вимагають припинення прийняття антиукраїнських законів, привернення уваги суспільства до проблем мовної політики в Україні.

"Не можна дозволяти владі так знущатися над нами, - розповіла студентка університету ім. І. Франка Катерина Костик. - Спочатку над нашою історією поглумився Табачник. Викинув усю правду про боротьбу українців за незалежність, а також те, як нашу націю намагалися знищити. Тепер хочуть забрати від нас і рідну мову. Прислужники влади вводять російську другою мовою в багатьох областях. Але цей закон прийнятий нечесно. Його взагалі не мало б бути. А його авторів за такі антиукраїнські настрої в нормальній європейській країні давно кинули б за грати".

Зараз ви читаєте новину «У Львові вчителі вийшли на захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

160

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути