Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2014 16:40

"Російська мова давно вмерла, а війну за неї все ведуть": жарти філології

"Є підозра, що російська мова я така давно вмерла, а війну за неї все ведуть і ведуть", - написав автор ось-такого мальованого аналізу поширеної російської фрази:

  джерело: "Южный полис"
джерело: "Южный полис"

Картинка шириться в соцмережі facebook. Першоджерело - новостворена сторінка "Южный полис", наповнена короткими історичними розвідками, прив'язаними до політичних подій.

Її творець - Юрій Гудименко, головний редактор обласної щотижневої газети в Запоріжжі "Мрія". У своєму профілі він і раніше видавав напоказ філологічні цікавинки. Один з його статусів:

"Болгари, мабуть, щось знали вже багато століть тому. Неспроста в перекладі на болгарську слово "росіяни" звучить як "РУСНАЦИ".

Є в нього й дослідження, як зі століття у століття вели російський народ до слова "росіяни".

А 20 березня Гудименко, розмістив фото з коментарем: "Згідно з Етимологічним словником видатного лінгвіста Макса Фасмера, слово "рубль" пішло від слова "рубати" і має на увазі "кусок, обрубок гривні".

 

І, як то часто буває, далі тема розвинулась у відгуках: "Це навіть по їх курсовому співвідношенню видно". "Тільки рубль, який рубали, це 1/10 гривні. А в нинішніх умовах усього 1/4. Краще б його четвертак назвали!". "Треба довести до дійсного номіналу 1/10 грн!".

Зараз ви читаєте новину «"Російська мова давно вмерла, а війну за неї все ведуть": жарти філології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути