пʼятниця, 21 листопада 2014 09:55

Мова отримує визнання після звитяг нації

  Рядки з чилійської пісні "El pueblo unido jamás será vencido" перекладають різними мовами. "Разом нас багато. Нас не подолати" та "Пока мы едины, мы непобедимы" - теж її інтерпретації. Дослівний переклад з іспанської: одностайних людей ніколи не перемогти.
Рядки з чилійської пісні "El pueblo unido jamás será vencido" перекладають різними мовами. "Разом нас багато. Нас не подолати" та "Пока мы едины, мы непобедимы" - теж її інтерпретації. Дослівний переклад з іспанської: одностайних людей ніколи не перемогти.

Будь-яка мова стає популярною у світі, коли її народ здійснює великі звитяги. Французька стала такою після Великої революції 1789-1799 років. Її гасло — Свобода, Рівність, Братерство — пролунали на весь світ, бо втілювало віковічні прагнення людей. До того ж французи склали "Декларацію прав і обов'язків людини і громадянина". Тож треба було вчити їхню мову, аби перекласти цей видатний документ епохи. Його постулати стали фундаментальними визначеннями права й увійшли в конституції багатьох країн: "Люди народжуються і залишаються вільними і рівними у правах. Джерело всього суверенітету бере свій початок у нації. Свобода полягає у владі робити все, що не є шкідливим для інших. Жодна людина не може бути обвинувачена, заарештована або затримана, крім випадків, визначених законом".

Нині, після двох Майданів і війни з путінською Росією, увага до України й української мови підвищилася. На курортах Єгипту чи Туреччини наших туристів вітають гаслом "Слава Україні". А подаючи на стіл у ресторанах, бажають "смачного". І це не тільки ввічливість, аби догодити клієнтові. Таким чином люди проявляють солідарність із українцями, що виборюють своє право на гідне життя і не бояться відстоювати свою незалежність у війні з набагато сильнішим ворогом.

Можна скільки завгодно співати народних пісень, розповідати усім про свою "чудову солов'їну", але на неї звернуть увагу тільки тоді, коли народ бере в руки зброю і відважно б'ється з агресором.

Для звичайного спілкування неважливо, якою мовою користуються люди — лиш би вони могли порозумітися. Тому дорікати російськомовним українцям за те, що вони не користуються рідною мовою, даремно. Адже вирішальну роль відіграє мовне середовище. А воно у великих містах, особливо на Сході і Півдні, переважно російськомовне.

Рух за національну мову розвивається тоді, коли у громадян виникає почуття національної гідності. І не тільки за свою історію, культуру, літературу, музику, живопис, фольклор, а й за сьогодення. Такий період в розвитку нашої країни і нації настав. Революція гідності і російська експансія пробудили масовий патріотизм. Люди, які ніколи не говорили українською, зі сльозами на очах співають державний гімн і скандують "Україна понад усе!" А це означає, що з'явився шанс розширити сфери вживання і впливу української мови, зробити серйозний крок до відродження національного духу й ідентичності.

Та це можна буде зробити лише за умови, якщо при владі на всіх рівнях будуть справжні патріоти, а не пристосуванці чи манкурти.

Зараз ви читаєте новину «Мова отримує визнання після звитяг нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути