пʼятниця, 12 квітня 2019 06:11

Закон про мову ухвалять до кінця місяця

Автор: Валерій ШМАКОВ
  40-річний Роман Матис зі Львова веде діяльність щодо захисту прав україномовних споживачів із 2012-го. Об’єднав однодумців у спільноті ”И так поймут!”. Входив до авторського колективу, що розробив законопроект №5670 ”Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його з 28 лютого 2019-го розглядають у Верховній Раді
40-річний Роман Матис зі Львова веде діяльність щодо захисту прав україномовних споживачів із 2012-го. Об’єднав однодумців у спільноті ”И так поймут!”. Входив до авторського колективу, що розробив законопроект №5670 ”Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його з 28 лютого 2019-го розглядають у Верховній Раді

— У нас буде найповніший і найкращий мовний закон у світі. Він детально пропрацьований і враховує багато нюансів. Регулюватиме всі пов'язані з мовою процеси у житті, — розповідає громадський діяч Роман Матис, 40 років.

Після ухвалення люди відчують перехід ЗМІ та бізнесу на українську. Вони вже це роблять, бо розуміють невідворотність процесів. Будь-який україномовний громадянин повинен без проб­лем отримувати інформацію своєю мовою. У деяких галузях будуть перехідні етапи — від півроку до п'яти — на підлаштування до норм закону.

Верховна Рада почала розглядати правки до законопроекту 28 лютого. Чи є серед них суттєві?

— Важливі правки були, і вони враховані. Мали на меті адаптувати законопроект до інших законів, пов'язаних з мовою. Наприклад, про квоти на телебаченні та радіо, закон про освіту. Щоб не було різнобою і не довелося потім вносити зміни знову.

Повне переведення освіти на українську мову відтермінували до 2025 року. Це логічно, бо жодна закарпатська чи буковинська дитина з глухого села на кордоні з Угорщиною чи Румунією, яка в житті української мови не чула, від завтра не заговорить нею. Їй треба дати час. Частину предметів почнуть викладати державною, а потім і всі переведуть на неї.

Деякі дослідники почали обурюватися, що їх обмежують у праві писати наукові праці англійською мовою. Від них вимагали дублювати текст українською. Ми скасували цю норму. Такі правки не принципові, якщо вони не стосуються внутрішньодержавного спілкування. Хоча, навіть якщо дослідник робить проект виключно для закордоння, то було б добре, щоб українці знали його зміст.

Чи можна прискорити процес розгляду правок у залі парламенту?

— Опоненти зрозуміли, що вони не в змозі завадити прийняттю закону, і вирішили затягнути процедуру. Накидали понад 2 тисячі правок. Розгляд однієї займає мінімум 3 хвилини. Це технічне рішення з їхнього боку. Були пропозиції поговорити з головою Верховної Ради, щоб він якісь правки розглядав пакетами. Від того відмовилися, щоб пройти процедуру згідно з регламентом. Аби потім не було можливості звернутися до Конституційного суду і скасувати закон, який ухвалений з порушеннями процедури. Так відбулося із законом Ківалова—Колісниченка. Його скасували не тому, що він суперечить Конституції, а саме через дії під час голосування. Депутати зобов'язані розглядати ці правки. Спікер має прочитати кожну, а опоненти мають можливість доповідати. Це марудно, але це правильно. Потім ворогам не буде до чого вчепитися.

Нинішній президент вико­ри­стовує питання мови у своїй агітації. Чи впливає він на парламент задля ухвалення закону?

— Порошенко впливає на депутатів і підтримує мовний закон. Під час першого читання був спротив від його фракції, коли хотіли провести свій закон. Але він ще сирий, недопрацьований. Вони погодилися і дали голоси за даний проект. Всі бачать, що закон мегаадекватний. Виписаний з почуттям міри і на захист позицій державної мови. Тому фракція президента повинна його підтримати і вдруге.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала розглядати мовний закон після виборів президента. Чи справді в Європі хочуть відтермінувати ухвалення закону про мову?

— Персональна позиція Дуні — це не позиція Європейського Союзу. Заяву могла зробити на чиєсь замовлення. У жодному разі не можна говорити, що це вимога ЄС. В основі законопроекту лежить розробка Сергія Головатого, написана 2010-го. Документ отримав позитивний висновок Венеційської комісії, тобто одобрений у ЄС. Але він був чисто декларативним. До нього дописували про функціонування, покарання за невиконання та про захист прав споживачів.

Громадськість переймається можливою перемогою Володимира Зеленського у другому турі президентських виборів і згортанням українізації. Чи впливає це на роботу депутатів?

— Ні. Серед співавторів законопроекту були представники всіх демократичних фракцій у парламенті, і позафракційні. Попри деякі розбіжності, в питанні мови вони одностайні. Тому більшість для прийняття закону у Верховній Раді як була, так і залишається.

Коли може відбутися голосування за закон?

— Серед депутатів є вже домовленості. Закон приймуть цього місяця. Публічно дату не оголошують, щоб опоненти не нашкодили.

Зараз ви читаєте новину «Закон про мову ухвалять до кінця місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути