четвер, 21 квітня 2022 00:45

Українці демонструють стійкість

— Розширення меж звучання української мови важливе. Цей процес активно триває. По Києву помічаю значне збільшення україномовних. Багато людей відмовляються від мови окупанта на знак протесту проти війни, — каже мовознавця Лариса Масенко, 79 років. — Зараз багато курсів і волонтерів допомагають переходити на українську. Знаю, що на одне таке оголошення відгукнулися понад тисячу бажаючих. Люди свідомо роблять вибір.

Провідна наукова співробітниця Інституту української мови відмічає дії жителів південних міст, які були переважно російськомовними.

— Вони зайняли позицію державницьку, виступили проти росіян, — продовжує Масенко. — Виявилося, що держава цінна і для російськомовних. Вони вважають себе українцями. Після перемоги потрібно буде активно наполягати на українізації усіх сфер. Насамперед — системи освіти. Це призведе до поступового переходу всього населення на українську.

Зараз люди розуміють, що російська — мова ворога. І тому активніше переходять на українську, ніж 2014-го.

— Водночас активізувався ще один важливий процес — мовна стійкість. Люди, які говорять українською, не переходять на російську. Тоді російськомовним, які з ними спілкуються, легше почати користуватися українською, — каже Лариса Масенко. — Важливо поширювати наші зв'язки з іншими культурами напряму, а не через нав'язану в радянські часи російську. Будувати стосунки з сусідами без посередництва Москви. Зараз ми максимально доводимо, що наша культура нічим не гірша.

Культурний продукт держави-агресора потрібно заборонити. Це тримає українців у одному культурному просторі з Росією. Дає підстави злочинцю Путіну називати нас одним народом.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Українці демонструють стійкість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути