четвер, 21 квітня 2022 00:35

Окупанти намагаються знищити українську мову

Автор: radiosvoboda.org
  Активісти пікетували Міжнародний центр культури й мистецтв у Києві, де 8 жовтня 2021-го відбувся концерт російської співачки Ірини Круг. Люди засуджували відвідувачів таких виступів, бо купуючи квитки, вони підтримували російські війська
Активісти пікетували Міжнародний центр культури й мистецтв у Києві, де 8 жовтня 2021-го відбувся концерт російської співачки Ірини Круг. Люди засуджували відвідувачів таких виступів, бо купуючи квитки, вони підтримували російські війська

"Російські фільми та музика несуть ядовиті програми поведінки, отруєні цінності та садистські повідомлення. По-іншому не можна пояснити поведінку недолюдків-окупантів, які виросли під впливом цієї культури та влаштували звірські розстріли мирних громадян та мародерства в наших містах. Необхідно назавжди припинити трансляцію російських серіалів і фільмів. Вилучити з ефіру музику російського походження", — написала група депутатів у пояснювальній записці до законопроєкту про заборону аудіовізуального продукту з країни-агресора.

11 квітня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7273, що забороняє відтворення творів громадян і резидентів держави-агресора у ЗМІ, розважальних закладах, громадському транспорті, сфері освіти, культури та відпочинку, готельного та ресторанного бізнесу, кінотеатрах, громадському просторі. Якщо приймуть закон, то діятиме до звільнення всіх окупованих українських територій та припинення війни з Росією. Іще передбачає квоту 50% для пісень українською мовою на радіо й телебаченні.

— В умовах інформаційної війни, ідея заборони російського продукту в нашому просторі — цінна. Нам потрібно обмежувати демонстрацію всього, що стосується агресора, — говорить співавтор мовного закону 49-річний Тарас Шамайда. — Знесення пам'ятників Пушкіну й Достоєвському — початок цього процесу. Через книжки, музику та фільми Росія намагалася послабити Україну, щоб знищити.

Яку користь може принести збільшення квот для пісень українською мовою?

— Деякі механізми законопроєкту потребують вдосконалення, бо можуть не спрацювати. Нинішні квоти на радіо передбачають 35 відсотків україномовної музики, це нормальна норма. Вона найвища у світі. Діє в нас і у Франції. Квота 50 відсотків — помилковий підхід. Є радіостанції різних жанрів, для деяких характерна творчість переважно англійською мовою і мало українською. Чинні квоти ефективні. Вони зменшили кількість російської музики із 60 до 10–15 відсотків у середньому. Кількість україномовних композицій збільшилася з 4–5 до 50–55 відсотків.

Тим, хто бажає крутити російські пісні, зараз залишається 65 відсотків ефіру. За новим законопроєктом буде 50 відсотків. Різниця не суттєва. Натомість для радіостанцій із репертуаром європейськими мовами — це буде проблема. Тому вважаю, що питання квот врегульовано нормально. Можливо варто переглянути технічні моменти. Наприклад, часові проміжки, в яких рахуються квоти. Зараз це по 7 годин. Як варіант — по 4 години.

Чи реально втілити повну заборону на публічне відтворення музики російського походження?

— Обмежити кількість російського продукту, як інструменту колонізації України — це добре. Потрібна річ і я її повністю підтримую. Але законопроєкт передбачає внесення лише пункту в закон "Про культуру". Цього недостатньо для досягнення мети. Потрібно прописати обмеження в інших законах.

Існує і технічна складність. Не зовсім зрозуміло, як розрізнити "аудіовізуальні твори у виконанні громадян і резидентів держави-агресора". Якщо в торговельному центрі чи транспорті включається якась пісня, якщо це не твір відомого виконавця, як визначити, чи підпадає під заборону? Може, це якісь казахи.

Проблема ще й у тому, що російська — мова національної меншини. Це записано в Конституції. Живемо у правовій державі й не можемо вживати санкції до неї. Тому краще йти шляхом підтримки державної мови.

Проєкт потрібно редагувати. У гуманітарному комітеті його поправлять, щоб працював добре.

Яку роль відіграє мова в нинішній війні?

— Росія хоче знищити українську мову. Мета агресора не захопити Україну й перетворити на маріонеткову республіку, а знищення українців. Геноцид на окупованих територіях доводить це. Одна зі складових політики окупантів є лінгвоцид — знищення мови. Вони проти її існування. Забороняють вивчення української, вимагають переходити на російську, знищують підручники та книжки.

Українська мова — основа нашої ідентичності. На основі об'єднаного мовою народу виникла держава. Маємо розуміти це. Вплив русифікації слід зменшувати. Насамперед, виконувати мовний закон. Люди, яким довелося пережити окупацію, це зрозуміли.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Окупанти намагаються знищити українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути