пʼятниця, 28 вересня 2018 06:45

"Мова має стати основою для кар'єрного зростання"

Автор: ФОТО з сайта www.facebook.com/ЮРІЙ ГЕОРГІЄВСЬКИЙ
  Харків’янин 44-річний Юрій Георгієвський очолює координаційну раду громадської організації ”Експертиза реформ”, що є розробником настільної гри ”Важниця”. Вона мотивує до переходу на українську мову в повсякденному житті
Харків’янин 44-річний Юрій Георгієвський очолює координаційну раду громадської організації ”Експертиза реформ”, що є розробником настільної гри ”Важниця”. Вона мотивує до переходу на українську мову в повсякденному житті

— Я був єдиний у класі, кого звільнили від уроків української мови і літератури — як сина військовослужбовця. Про це мені довелося пошкодувати у дорослому житті, — каже харків'янин 44-річний Юрій Георгієвський. Влітку 2016 року він остаточно відмовився від російської мови. Річницю переходу на українську відзначив декламуванням вірша Дмитра Павличка "О рідне слово". Зняв на відео і опублікував ролик у соціальній мережі.

Каже, що переходити на українську було важко, бо навколо всі спілкувалися російською. Але був переконаний, що не можна далі пристосовуватися до нав'язаних умов. Слід змінювати мовне середовище навколо.

— Зрозумів, що мова — основа існування народу. Кожен повинен докладати зусилля для її збереження. Без цього нічого не буде. Почав займатися з викладачем Софією Бутко. Читав новини та книжки українською, дивився фільми. Взявся збирати свою бібліотеку.

Чи були якісь проблеми у вашому оточенні після переходу на українську?

— Навпаки. Кількість друзів збільшилася, адже люди шукають однодумців. Близькі підтримали мій крок, хоча більшість із них — російськомовні. Дружина почала відповідати українською. Вона вчила її у школі. Двоє синів — 10 і 6 років — вдома теж перейшли на українську.

Дітям, мабуть, важче протистояти середовищу. Як з цим справляєтеся?

— Разом читаємо і дивимося кіно лише українською. Їм цікаво. Я переконав, що російська — це іноземна. Коли до нас приходять їхні друзі, то теж сприймають цей вибір нормально. Всі вже звикли. Я на шкільних зустрічах із батьками й дітьми теж спілкуюся українською. Хоча в школі навчання відбувається здебільшого російською. Ми обрали її через високий рівень викладання. Возити дитину в інший район в українську школу — це неправильно. Так тільки закріплюється поділ на мовні спільноти. Потрібно докладати зусилля для українізації свого середовища. Українська мова повинна жити не острівцями в російськомовному просторі, а навпаки. Сподіваюся, що новий мовний закон сприятиме цьому. Щоб школи не мали ніяких альтернатив, окрім викладання українською. Бо часто прописують лазівки для порушників — коли в документах використовують визначення "за бажанням" або "зрозумілою мовою". Посил зі школи має бути такий: українська — це престижно. Без неї не буде вищої освіти та достойної роботи. Батьки вдома повинні це підтримувати.

А якщо вони не володіють мовою?

— Головне — пробувати говорити. Дорослим важче змінити мову спілкування. Але їхня основна проблема — боязнь помилитися. Треба бути сміливішими. Таких я завжди підтримую компліментом. Не роблю різких зауважень. Виправляю лише, якщо ближче знайомлюся з людиною. Або коли прямо запитують про правильність висловлювань. Іще на дорослих слід впливати "соціальними ліфтами". Українська мова має стати основою для кар'єрного зростання. Якщо керівництво користується російською, то й підлеглі вважають це нормальним. Взагалі, я за використання всіх методів українізації — від прохання до суворих вимог.

Чи ділитеся своїм досвідом з вивчення мови з іншими?

— З колегами по громадській організації розробив настільну навчально-розважальну гру "Важниця". Вона спонукає вивчати українську мову, літературу, культуру та історію. Гравці у невимушеній атмосфері міркують над історією України, мовою та літературою. Розрахована на школярів і дорослих. Проводимо змагання з "Важниці" у навчальних закладах міста. В них вже взяли участь понад дві тисячі осіб із 40 установ. Обов'язкова умова для учасників — спілкування українською.

Зараз ви читаєте новину «"Мова має стати основою для кар'єрного зростання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути