пʼятниця, 18 листопада 2011 07:30

Збільшили держмито за продаж житла

47-річний Григорій Сич тиждень тому продав двокімнатну квартиру по вул. Винниченка у Вінниці. При цьому заплатив близько 18 тис. грн держмита.

— Це квартира моєї баби, я оформив на неї спадщину в березні, — пояснює. — У мене захворіла дочка, треба гроші. Рішили продати квартиру.

За двокімнатку на 58 кв. м з ремонтом хотів $45 тис. Покупці знайшлися через місяць. Коли оформляли договір купівлі-продажу, нотаріус почав вимагати довідку про незалежну експертну оцінку, на додачу до довідок із жеку та БТІ. Григорій знайшов кілька спеціалізованих фірм.

— За висновок експерта заплатив тисячу гривень, — розповідає. — А оцінили мені її в 45 тисяч доларів. Експерт пояснив, що це ринкова ціна квартири в моєму районі. Хоча в довідці з БТІ була вказана оцінка вдвічі менша.

Незалежні експерти пояснюють: висновки про ринкову вартість залежать від площі житла та середньої ціни квадратного метра в районі. Вказати ціну нижче середньої по місту не можуть. Але можуть вказати дефекти у стінах чи підлозі. Це знизить оціночну вартість.

Григорієві Сичу нотаріус сказала заплатити з продажу $2,25 тис. держмита. Пояснила, що з листопада почали діяти нові правила продажу — відповідно до "Тимчасового порядку визначення оцінкової вартості нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва, що продається". Його затвердив Кабмін постановою №1103 від 26 жовтня цього року.

— Для людей, які продають житло, яким володіють менше трьох років, або для осіб, які вдруге за рік продають житло чи земельну ділянку, держмито вираховується не з оцінки БТІ, а за висновками незалежної експертизи. Незалежні експерти пишуть середню ринкову ціну житла по району. Продавець сплачує держмито в розмірі 5 відсотків суми оцінки майна, — пояснює приватний нотаріус 35-річна Олена Євстратова. — Усім іншим робити експертну оцінку не треба.

Зараз ви читаєте новину «Збільшили держмито за продаж житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути