четвер, 09 липня 2020 00:05

Заборонять достроково виходити на пенсію

В уряді заговорили про пенсійну реформу. Наступного року планують зменшити кількість людей, які достроково виходитимуть на пенсію. Не всі зможуть зробити це за вислугою років. Такі виплати залишать для вузького кола осіб. Їх фінансуватимуть лише за рахунок держбюджету.

Також через брак коштів у Пенсійному фонді планують запустити другий рівень пенсійної системи — накопичувальний.

— Про посилення адміністрування пенсійної системи йдеться у меморандумі з Міжнародним валютним фондом. Тобто уряд зобов'язаний діяти, щоб зменшити кількість нових пенсіонерів. Зараз це роблять під приводом скорочення дефіциту Пенсійного фонду, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Поки що говорити, хто найбільше постраждає від пенсійної реформи і що власне зміниться, — складно. Ще немає самого законопроєкту. Але вже зрозуміло, що йдеться про представників "шкідливих професій". Зміни торкнуться металургів, шахтарів, хіміків. Не виключено, що й військових.

Паралельно планують запускати накопичувальну пенсійну систему. Це своєрідна знеболювальна ін'єкція, щоб подолати негативний шок від реформи у вигляді зростання пенсійного віку, необхідного ліміту страхового стажу. Однак для людей старше 35 років накопичувальна пенсія фактично нічого не дасть. Вони не встигнуть заробити достатньо. Другий рівень планують запровадити за рахунок обов'язкового страхування працівників роботодавцями. Умовно кажучи, у найманого працівника із зарплати щомісяця забиратимуть 100 гривень у недержавний пенсійний фонд. У масштабах країни йдеться про мільярди гривень. Не­зрозуміло, куди їх вкладатимуть? Ці гроші можуть знецінитися. Також це додаткове податкове навантаження на бізнес.

Водночас українцям часто не вистачає страхового стажу на гідну пенсію. Більшу частину життя наші пенсіонери пропрацювали за радянських часів, коли роботодавці не платили страхових внесків. Пережили кілька економічних криз, втрачали роботу. В Європі від самого початку сформувалася ринкова економіка. Людина платить податки, а держава як компенсацію дає пакет соціальних послуг. Насамперед — якісне медичне й пенсійне забезпечення.

Зараз ви читаєте новину «Заборонять достроково виходити на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути