Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2011 03:00

За ночівлю поруч із коровами платять 50 доларів

Столична компанія "Інтеркредит" допомагає відкривати малі підприємства та продати успішні бізнеси. Про перспективні напрямки для малих міст і сіл розповідає експерт Костянтин Киричук, 47 років.

Чи можна розпочати власну справу, маючи близько 10 тисяч гривень?

— Можна започаткувати традиційний сільський бізнес. Наприклад, міні-ферму для вирощування свиней. Таких багато у Дніпропетровській області. Або ж цех із переробки м'яса та молока, овочів і фруктів. Існує державна програма з розвитку приватних магазинів "крокової" доступності. Її почнуть реалізувати цієї осені.

Перспективна і незаповнена ніша — "зелені садиби". Селяни пристосовують власне житло під міні-готелі для відпочивальників. Заразом відкривають кафе, бари, розвивають виробництво й торгівлю сувенірами, керамікою, народним убранням.

Уже є багато "зелених садиб". Як привабити клієнтів до своєї?

— Така мережа добре розвинена поки що тільки в Західній Україні. Їх справді вистачає, але й потік туристів чималий. Іноземців цікавить екологічний туризм. Наприклад, кілька садиб у Львівській та Рівненській областях запровадили аніматерапію. Це лікування за допомогою тварин. Європейці приїздять, щоб спати у спеціальному приміщенні поряд із коровами. Платять 50 доларів за сеанс. Денний сон у корівнику добре впливає на центральну нервову систему.

Тваринництво та овочівництво — відомі напрямки. Яке ще виробництво може бути прибутковим на селі?

— Варто відкривати міні-заводи з випуску будматеріалів, столярні цехи. У гирлах Дніпра та Дунаю селяни заготовляють очерет. Це екологічний матеріал для покрівель, зараз дуже популярний. Його охоче закуповують у Західну Європу.

Зараз ви читаєте новину «За ночівлю поруч із коровами платять 50 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути