пʼятниця, 12 січня 2018 05:35

"За місяць маю підшукати не менше 50 людей"

— Зараз найважче знайти працівників на будівництво. Узимку ніхто не хоче їхати. Будівельні фірми заманюють заробітчан додатковими умовами. Наприклад, окрім зарплати та безкоштовного житла, пропонують ще й дворазове харчування, — розповідає 21-річний Олександр Дерлич зі Львова.

Третій рік живе у Варшаві. Навчається на програміста в місцевому вузі. Підробляє, вербуючи українців на роботу.

— У Польщі проводять активну рекламну кампанію, щоб їхні громадяни поверталися додому з заробітків. Але при цьому забули збільшити зарплату. У Німеччині поляки отримують утричі більше, тому додому не збираються. Польським роботодавцям доводиться наймати іноземців. Найбільше запрошують українців. Праце­влаштуванням у великі польські компанії займаються місцеві кадрові агенції. Як рекламувати свої послуги в Україні, вони не дуже знають. Рік тому я натрапив на оголошення. Обіцяли платити 80 гривень за кожного українця, якого вмовлю їхати працювати до Польщі.

Перші три місяці шукав через українські сайти оголошень. Потім створив свої групи в соцмережах. Вакансії скидають польські агентства праце­влаштування. Я розміщую запит у себе. Якщо людина хоче їхати на заробітки, перевіряю наявність робочої візи. Пересилаю роботодавцю інформацію. Вже в Польщі даю адресу, куди їхати, чи організовую зустріч із роботодавцем. Постійно мушу бути на зв'язку. Якщо людина написала питання в групі, а ти за п'ять хвилин не відповів — клієнта втратив. Придбав спеціальний годинник, на який приходять повідомлення. Так можу відповісти найбільш нетерплячим. Навіть коли займаюся у спортзалі чи сиджу в бібліотеці.

Найчастіше питають, чи треба платити за вакансію, на який термін робота, чи надає підприємство житло. Останнім часом люди намагаються використовувати робочі візи під нуль. Раніше могли пропрацювати три місяці й їхали додому. Тепер лишаються на весь термін дії дозволу, навіть якщо доводиться щомісяця змінювати роботу.

Найбільш привабливі вакансії — де платять 115–120 гривень за годину. Такі розхапують одразу, щойно виставлю в групі. Це робота для кваліфікованих працівників — зварювальників, плиточників, каменярів, електриків із міжнародними допусками. У Гдиню недавно шукали майстра для герметизації кораб­лів. Зарплата — 150 гривень за годину. Мені написали 786 людей. Довелося влаштовувати конкурс. Вибрав п'ятьох, передав інформацію роботодавцю.

На заводи з переробки м'яса, риби шукаємо працівників місяцями. У Варшаву потрібні жінки на розбір і фасовку риби. Ніхто не хоче, бо робота в холодному приміщенні, на конвеєрі. Треба цілу зміну стояти. Витримують там максимум місяць. За кожного працівника великі польські компанії платять агенції з пошуку роботи 7500 гривень. Агентства за власний кошт організовують пункти прийому заробітчан. Наприклад, під Варшавою є так звані "вагончики". Це житло з контейнерів. Там українці проживають безкош­товно, доки їх забере роботодавець. Іноді чекають по кілька тижнів.

За місяць маю підшукати не менше 50 людей. Якщо три місяці підряд не виконаю норму, контракт зі мною розірвуть. Зазвичай за місяць знаходжу до 100 осіб, які хочуть поїхати на заробітки до Польщі. Також пропоную послуги перекладача тим, хто їде працювати за кордон уперше. Роботодавці теж наймають мене. Наприклад, запрошують на ферми, щоб пояснити обов'язки працівникам, підписати з ними контракт. Щомісяця заробляю 5–10 тисяч гривень. Це гарний підробіток. Найменше роботи маю з середини грудня до середини січня. Доки не закінчаться всі новорічні свята.

212,5 тисячі українців офіційно працюють у Польщі, за даними міністерства праці сусідньої держави. Найбільше — на будівництві, в торгівлі, ІТ-фірмах. Є керівники підприємств.

2017 року на сезонних роботах трудилися понад 1 млн заробітчан з України. В Польщі сезонні працівники можуть перебувати до шести місяців.

Кількість вакансій торік зросла на 34%, порівняно з 2016-м.

Зараз ви читаєте новину «"За місяць маю підшукати не менше 50 людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути