вівторок, 31 липня 2012 00:00

Водний велосипед приносить тисячу гривень на день

Автор: Фото: Володимир МУКАН
  Молодь орендує катамарани, щоб перепливати на інший берег затоки біля мікрорайону Митниця в Черкасах. Платять по 60 гривень за годину
Молодь орендує катамарани, щоб перепливати на інший берег затоки біля мікрорайону Митниця в Черкасах. Платять по 60 гривень за годину

На пляж біля мікрорайону Митниця в Черкасах у вихідні приходять до півтисячі городян. Там же працює прокат водних велосипедів.

Троє чоловіків і жінка домовляються орендувати судно на півгодини. Тримають у руках сумки з одягом, покривало та 2-літрову пляшку кока-коли.

21-річний Віталій, який здає катамарани напрокат, бере з компанії 100 грн. Пояснює, що година прокату судна без дашка коштує 60 грн, із дашком — 80 грн. Решта грошей — застава на випадок, якщо катамаран повернуть пізніше. Кожні 10 хв. запізнення коштують 10 грн. Просить відпочивальників дати номер мобільного, щоб нагадати, що час закінчується.

— Вони на інший берег затоки попливли. Майже всі на той бік пливуть. Там вода чистіша. А потім запізнюються. Туди далеко, півкілометра. В обидва кінці за півгодини точно не встигнуть. Кожен клієнт катається на 15-20 хвилин більше, ніж планував, — Віталій спостерігає за жовтим катамараном, що віддаляється.

Двоє пасажирів сидять на передньому сидінні, інші — на задньому. На носі є місце для засмаги. Там люблять лежати дівчата, пояснює Віталій. Катамарани розраховані на п'ятьох пасажирів.

Прокатний пункт на черкаському пляжі має вісім таких плавзасобів. У вихідні кожен зайнятий по 5-7 год. на день. У будні — удвічі-тричі менше.

На морських пляжах в Одесі та Криму година прокату коштує 120 грн, на Азовському морі — 80-100. Катамаран окуповується за два тижні, запевняють на підприємстві "Капбот" у Дніпропетровську. Там водні велосипеди "Золота рибка" виготовляють із пластику. Усередині корпусу — пінопласт. Якщо такий і переламати, все одно утримається на плаву, запевняє заступник директора підприємства Павло Мельников, 22 роки:

— Мій знайомий тримає точку прокату в Криму. За день стабільно заробляє на кожному катамарані більше тисячі гривень. Новий пластиковий коштує від 16 тисяч гривень. На морі ці витрати окуповуються за два тижні. У містах на Дніпрі, на озерах — за чотири-п'ять тижнів.

— Але хороший заробіток матимете лише якщо самі стоїте на точці або близькі родичі. Працювати треба із самого рання допізна. Якщо ж лишати на найманого працівника, виторг падає до 400-600 гривень. Бо вони частину виручки прикарманюють або сачкують. Той же знайомий із Криму наймав хлопця. Він то на роботу вийде пізно, бо попередньої ночі переп'є в нічному клубі, то піде з пляжу раніше.

Андрій Коваленко радить приклеїти на корпус катамарана електронний годинник, щоб відпочивальники могли слідкувати за часом. Краще мати в парку кілька плавзасобів із дашками. Вони на 4 тис. грн дорожчі. Зате відпочивальники братимуть їх і в полуденну спеку. У відкритих катамаранах бояться спекти шкіру чи отримати сонячний удар.

Дозвіл оформлять за тисячу доларів

Щоб улаштувати прокат човнів і водних велосипедів на приватних пляжах чи турбазах, треба домовлятися про оренду.

— Якщо пляж на балансі міста, звертайтеся в міськдержадміністрацію. Треба написати заяву про надання в оренду території пляжу для бізнесу. Рішення мають ухвалити за 10 днів, — радить Андрій Коваленко, директор підприємства "Капбот".

— Раніше ще й вимагали реєструвати плавзасоби, особливо на морі, неподалік лінії державного кордону. Але цього року прем'єр Азаров підписав указ, що катамарани й веслові човни реєструвати непотрібно. Водна інспекція вимагає, щоб на борту були засоби порятунку — круг чи жилети. Або ж плавзасіб повинен містити у своїй конструкції хоча б 1,5 кубометра пінопласту. А в наших катамаранах — 6.

Відкрити пунк прокату не вдасться без хабарів, вважає 27-річний Володимир Степенко, аналітик консалтингової компанії "СВ-девелопмент".

— Чиновникам міської чи селищної ради зазвичай "дякують" перед прийняттям рішення. Щоб отримати дозвіл на пункт прокату у столиці, треба дати не менш як тисячу доларів. Без цього дозволу на оренду пляжу не дадуть.

 

Зараз ви читаєте новину «Водний велосипед приносить тисячу гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути