Ексклюзиви
вівторок, 17 червня 2008 15:12

Відкритий лист колективу Консорціуму "ЄДАПС"

Президентові України

Ющенку Віктору Андрійовичу


       Прем"єр-міністрові України

Тимошенко Юлії Володимирівні


       Голові Центральної виборчої комісії

Шаповалову Володимиру Миколайовичу

Трудовий колектив Консорціуму Єдиної державної автоматизованої паспортної системи ("ЄДАПС") обурений відходженням від принципів відвертості, гласності і демократії, що відбувається в Центральній виборчій комісії у зв"язку зі створенням Державного реєстру виборців. Окремі посадовці ЦВК в обхід законодавства України, ігноруючи досвід вітчизняних компаній — лідерів IT-ринку України, ведуть справжнісіньку підкилимову метушню навколо створення автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців".

Відповідно до законодавства України виробник автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" має обиратися на конкурсній основі. Проте ЦВК восени 2007 року зімітувала проведення відкритих торгів із закупівлі товарів і послуг для створення електронного реєстру виборців, затвердивши технічне завдання під заздалегідь відомого переможця тендера. Подібне хитрування не було не помічено в Тендерній палаті України, й унаслідок судових розглядів ЦВК змушена була визнати тендер таким, що не відбувся. Після чого нові торги ЦВК не оголошувала.

Як не дивно, на початку літа 2008 року ЦВК заявила про те, що роботи зі створення Реєстру ведуться повним ходом. За даними ЗМІ, 6 червня 2008-го члени Центральної виборчої комісії провели брифінг. В.о. голови ЦВК Андрій Магера, заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна і член ЦВК Олександр Шелестов повідомили, що Комісія виконує покладені на неї завдання зі створення Державного реєстру виборців. Жанна Усенко-Чорна зазначила, що нині тривають роботи з організації відповідної автоматизованої системи, яку мають упровадити до 15 грудня 2008 року. На згаданому брифінгу члени ЦВК не назвали компанію, яка виконує роботи зі створення Державного реєстру виборців.

Проте у ЗМІ з"явилася інформація, що Комісія без проведення тендера вже обрала постачальників відповідних послуг (у їх число потрапили і компанії з російським корінням). Зокрема розпорядник зі створення Реєстру виборців ЦВК Артур Вітренко заявив, що роботи виконує компанія "Атлас". На даний момент вона займається розробкою програмного забезпечення. Розробкою телекомунікаційних мереж для Реєстру займається ГП "Укртелеком" спільно з  компанією "Кар Тіл" (дочірня структура російського ВАТ "Вимпелком"). Артур Вітренко також сказав, що рішення з вибору компанії "Атлас" ухвалили в тендерному комітеті ЦВК з процедури закупівлі з одним учасником.

Із чого виходить, що виконавця робіт зі створення Держреєстру ЦВК призначила кулуарно. За вимогами частини третьої статті 42 Конституції України держава забезпечує захист конкуренції в підприємницькій діяльності, недопущення зловживання монопольним положенням на ринку і не допускає неправомірного обмеження конкуренції.

На думку трудового колективу Консорціуму "ЄДАПС", ЦВК, проігнорувавши норми Конституції України і законодавства про закупівлі, грубо порушила принципи конкуренції в підприємницькій діяльності. Підтвердженням чого став Указ Президента України від 2 червня 2008 р. N499/2008, яким ЦВК заборонено купувати послуги зі створення Реєстру без дотримання тендерних процедур і без узгодження з Міністерством економіки України.

ЦВК порушила принципи конкуренції в підприємницькій діяльності

Тим часом заступник голови Секретаріату Президента України Марина Ставнійчук повідомила у ЗМІ, що в Україні є чимало компаній, які можуть претендувати на участь у відкритих торгах із закупівлі товарів і послуг. Проте такий розвиток подій можливий лише в разі, коли на перше місце ставитимуться інтереси країни і реальний досвід вітчизняних компаній-лідерів, які не на словах, а на ділі відбудовують цю країну. Досі все, що відбувається навколо створення Реєстру виборців у ЦВК і в державі в цілому, мало нагадує узгоджену роботу на благо України. Боротьба за цей суто професійний IT-проект дуже заполітизована. Окремі діячі підходять до вирішення питання про створення даної автоматизованої системи не з наукової і практичної точки зору, а з урахуванням особистої миттєвої вигоди і власної політичної доцільності.

Трудовий колектив Консорціуму "ЄДАПС" розуміє важливість створення в Україні Державного реєстру виборців. Це забезпечить проведення прозорих виборів. Проте досягти цього можна лише при якісному, точному і максимально кваліфікованому виконанні робіт, які проводитиме компанія, обрана на конкурентних підставах. Від кваліфікації постачальника послуг залежить достовірність і повнота ведення Реєстру і обліку виборців, вартість його створення, захист національних інтересів українських виборців.

Але виникає логічне питання: а наскільки узгоджуються національні інтереси України з тим, що у створенні Держреєстру бере участь російська компанія?

Консорціум "ЄДАПС" готовий брати участь у прозорому тендері на виконання робіт зі створення Реєстру виборців. Трудовий колектив Консорціуму володіє позитивним і унікальним досвідом із реалізації складних державних програм, пов"язаних із впровадженням автоматизованих систем. Новий український паспорт, вироблюваний "ЄДАПС", був визнаний ООН і ОБСЄ одним із кращих у світі, а права водіїв, що випускаються Консорціумом, заслужили високу оцінку Європейського Союзу. У процесі реалізації державної програми з упровадження нових українських закордонних паспортів Консорціум створив складну Державну інформаційну систему реєстраційного обліку фізичних осіб і їх документування (ДІС). Також Консорціум бере участь у міжнародних програмах, пов"язаних зі створенням державних автоматизованих систем.

Використовуючи досвід побудови ДІС і досвід участі в міжнародних програмах, трудовий колектив Консорціуму готовий узяти на себе відповідальність зі створення Державного реєстру виборців.

Консорціум "ЄДАПС" створений лідерами високих технологій в Україні і є єдиною групою у світі з повним циклом підприємств із виробництва і впровадження найзахищеніших ідентифікаційних документів і супутніх електронних систем. Здійснивши понад 300 крупних проектів, маючи найсучасніші і повністю сертифіковані потужності, включаючи одне з найбільших виробництв платіжних карт "Віза" і "МастерКард", "ЄДАПС" поєднує неперевершений досвід у захисті документів і товарів із використанням своїх унікальних технологій в області лазерів, полікарбонату, біометрики, деметалізованих голограм, електронних систем, контактних і безконтактних чипів.

Трудовий колектив Консорціуму "ЄДАПС" звертається до Голови ЦВК Шаповалова Володимира Миколайовича з проханням повідомити:


1. Чи проводився 2008 року відкритий тендер на закупівлю послуг зі створення Реєстру виборців?


2. Які компанії виконують роботи зі створення Державного реєстру виборців і на якій підставі?


3. Хто з працівників ЦВК відповідальний за вибір цієї компанії і хто підписував відповідні документи?


4. Виходячи з чого ЦВК обрала саме ці компанії?


5. Чому при визначенні виконавців робіт були проігноровані досвід і реальні можливості провідних вітчизняних IT-компаній?


6. Чому при визначенні виконавців робіт проігнорували законодавство України?


7. Наскільки узгоджуються національні інтереси України з тим, що у створенні Держреєстру бере участь російська компанія?


8. Хто створює і несе відповідальність за Державний реєстр, якщо кожна компанія виконує якусь свою частину робіт?

Трудовий колектив Консорціуму "ЄДАПС"

Зараз ви читаєте новину «Відкритий лист колективу Консорціуму "ЄДАПС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути