вівторок, 23 липня 2013 00:15

Вадим Навроцький переобладнав автобус на кав'ярню

Автор: фото: Володимир Мукан
  Старі сидіння у салоні ЛАЗа встановлені одне навпроти одного. Стеля обклеєна старими газетами. У ”Кофейбусі” до кави безкоштовно дають цукерку власного виробництва. Першим відвідувачам роблять безплатну каву в обмін на відгук
Старі сидіння у салоні ЛАЗа встановлені одне навпроти одного. Стеля обклеєна старими газетами. У ”Кофейбусі” до кави безкоштовно дають цукерку власного виробництва. Першим відвідувачам роблять безплатну каву в обмін на відгук

Киянин 45-річний Вадим Навроцький чотири роки тому переобладнав ЛАЗ-695М 1968 року випуску в кав'ярню. Поставив її на просп. Перемоги біля метро Шулявська, де продає понад 14 видів кави від 9 до 19 грн за склянку.

— На автобус натрапив у інтернеті. Згадав дитинство, мені ця "усміхнена" модель завжди подобалася. Таких залишилося чотири в Україні. Решту здали на брухт, бо в них багато кольорового металу.

На купівлю та реставрацію автобуса, кавомашину й інше устаткування витратив $30 тис. Старі сидіння поставив одне навпроти одного. Між ними — столики. Барну стійку встановив у задній частині салону. В кав'ярні багато речей 1960-1980-х радянського виробництва. Є приймач "Океан-214", друкарська машинка "Любава", лампова магнітола. Із бобінного магнітофона "Юпітер-203" лунає музика. Стеля ЛАЗа обклеєна радянськими й італійськими газетами.

— Автобус не має двигуна. Якщо його треба кудись перевезти, наймаю тягач. Оформленням салону займалася моя дружина Ніна. Ми хотіли поєднати речі епохи, в яку його використовували, та італійський колорит.

Спочатку Вадим Навроцький поставив ЛАЗ на Співочому полі у Києві, потім — на вул. Терещенківській.

— Там він пробув два тижні. Потужності електромережі не вистачало. Треба було 9 кіловатів, а мали 2,5. Через це я перетягнув його на проспект Перемоги. Тут клієнтів менше, ніж у центрі, проте мережа потужніша.

За місяць Навроцький продає 1,4-1,5 тис. чашок кави. 30% виторгу йдуть на зарплату працівникам, обслуговування автобуса, кавомашини, доставку води, цукру. 10% заробітку витрачає на податки.

— Крім звичних платежів підприємця, 1200 гривень щомісяця сплачую в Київпарксервіс за парковку, адже автобус займає чотири паркувальні місця. Третину виручки віддаю на каву. Вожу її з Італії з іменитої фабрики, де проходив стажування мій син Віталій. Беремо там  купаж із 60 відсотків арабіки й 40 відсотків робусти. Такий бізнес ніколи не дасть швидкого доходу. Наприклад, цей ЛАЗ окупиться наступного року.

Невелика кав'ярня на 15-20 місць приносить у середньому 14-16 тис. грн на місяць. Стабільність прибутку залежить від кількості постійних відвідувачів.

2,3 гривні заробляють на склянці кави продавці вздовж столичної Окружної дороги. Це втричі більше собівартості продукту. Купують 200-грамову банку розчинної кави за 70-80 грн і роблять із неї 120-130 порцій. За кожну правлять 3 грн. Також витрачаються на одноразові стаканчики та батарейки для ліхтариків, аби привертати увагу вночі.

Зараз ви читаєте новину «Вадим Навроцький переобладнав автобус на кав'ярню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути