вівторок, 07 лютого 2017 05:45

В Україні бракує швачок

Автор: фото з сайта www.facebook.com/shytlegko
  Жінки вчаться шити одяг на курсах у столичному коворкінгу ”Шити легко”. Платять 990–1250 гривень на місяць
Жінки вчаться шити одяг на курсах у столичному коворкінгу ”Шити легко”. Платять 990–1250 гривень на місяць

— За рік до нас звернулися 12 компаній із проханням знайти швачок. Ательє, цехи пошиву одягу, які мають власну торгову марку або шиють на замовлення інших. Просять підготувати працівниць за короткий термін. Готові брати на роботу тих, хто лише пройшов практику. Довчають під час роботи. Головне — закрити вакансії, — розповідає 36-річна Поліна Башкіна.

Торік відкрила в Києві перший в Україні швейний коворкінг "Шити легко". Там будь-хто може орендувати швейну машину, оверлок. Коштує це 55 грн за годину. Також працюють курси шиття. Місяць навчання коштує 990–1250 грн.

— Маємо одноденні курси для тих, хто хоче спробувати себе. За день можемо навчити пошити пальто. Швачки зараз у дефіциті. Бо стара схема — вступити в училище, пройти повний курс і стати фахівцем — не працює. Клієнти дивуються, чому вчать шити сукню 8 годин. Чому не можна за дві це зробити? Прагнуть швидкого результату. Одиниці готові пройти повний курс і освоїти базовий рівень: пошиття спідниць, брюк, сорочок і суконь. Після цього вчаться виготовляти піджаки, пальто, плащі. Це — ази. Але більшість хочуть навчитися робити щось одне й відкрити власний бізнес. Наприклад білизну, дитячий одяг. Продають їх через інтернет.

В ательє і цехах у середньому пропонують зарплату від 4 до 8 тисяч гривень. Роботодавці вимагають від швачок простих навичок: уміти робити пряму стрічку, пришивати ґудзики, гачки, розпорювати, оверлочувати. Цього просять на курсах у першу чергу. Потім такі спеціалісти працюють помічниками швачок. Вони виконують прості операції. А професійна швачка зосереджується на складніших замовленнях — весільних, вечірніх сукнях чи інших виробах.

Зараз ви читаєте новину «В Україні бракує швачок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути