четвер, 04 грудня 2008 18:37

У парламенті створили робочу групу з перевірки законності рішень РНБО щодо виготовлення державних документів

У середу на засіданні комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянули питання щодо законності рішення Ради національної безпеки та оборони повністю змінити систему виробництва документів суворої звітності. Таких як закордонні паспорти, водійські посвідчення, акцизні марки тощо.

Заслухавши звернення народного депутата Василя Грицака, його колеги вирішили створити робочу групу, яка має перевірити правомірність рішення РНБО.

Нагадаємо, на засіданні Ради національної безпеки та оборони, яке відбулося у листопаді, прозвучали звинувачення, що нібито Консорціум "ЄДАПС" монополізував виробництво документів суворої звітності, а держава втратила контроль над конфіденційністю їх виготовлення.

— Були закиди, нібито новий закордонний паспорт можна придбати ледь не на кожному ринку, бо приватна структура має доступ до персональних даних громадян України. Проте жодних доказів не наведено, — повідомив на засіданні комітету народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, 47 років.

Однак у міліції та Службі безпеки України за рік не зафіксували жодного випадку підробки документів. Зі слів Василя Грицака, звинувачення РНБО були сфальсифіковані, оскільки нині документи суворої звітності виготовляють виключно державні підприємства. Консорціум "ЄДАПС" постачає тільки захисні елементи або бланки документів.

У міліції та Службі безпеки України за рік не зафіксували жодного випадку підробки паспортів

Наприклад, акцизні марки та паспортні книжки друкує ДП "Поліграфкомбінат "Україна". Підприємство "Знак" (входить до складу Консорціуму), яке теж наполовину перебуває в державній власності, для закордонного паспорта постачає тільки "чисту" полікарбонатну сторінку. Заповнюють паспорт персональними даними на підприємстві системи МВС.

Однак, за інформацією Грицака, РНБО ухвалила рішення, в якому йдеться про зміну виробників документів на користь Банкнотно-монетного двора Нацбанку, ДП "Укрелекон" і про деякі інші заходи.

— Та за законом проводити господарську роботу Нацбанк не має права, — запевняє Грицак.

Як вважає Василь Грицак, рішення Ради національної безпеки та оборони "зламати" нинішню систему виробництва документів буде на руку тіньовим виробникам тієї самої горілки і зменшить надходження до бюджету.

Наприклад, цього року уряд запровадив нові марки акцизного збору, голографічні захисні елементи до яких постачає "ЄДАПС". Від цього держава мала миттєвий економічний ефект. Тільки за місяць уряд отримав у сім разів більшу суму акцизного збору.

Та це не завадило РНБО звинуватити "ЄДАПС" у тому, що консорціум розповсюджує для тіньовиків інформацію про виготовлення акцизних марок.

— Контрабандні марки виготовляли за кордоном, і працівники "ЄДАПСу" не мають до цього відношення, — запевняє Грицак, — Крім того, цього року уряд прийняв рішення про зміну марок акцизного збору. Тепер захисні елементи підробити неможливо.

Паспортна система додає до держбюджету щороку 400 млн грн у формі надходжень від сплати державного мита.

— Зробити загранпаспорт за місяць коштує 170 гривень, швидше можна зробити за 340. При цьому вартість виробництва документа становить 50 гривень. Мінімум 120 гривень із кожного паспорта має йти на розвиток паспортної системи. Однак ці гроші йдуть у загальний бюджет і розподіляються не за призначенням, — зауважує Василь Грицак.

Зараз ви читаєте новину «У парламенті створили робочу групу з перевірки законності рішень РНБО щодо виготовлення державних документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути