пʼятниця, 31 березня 2017 07:55

Усі російські банки продадуть

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

28 березня російський "Сбербанк" повідомив, що домовився про продаж української "дочки". Новим власником стане консорціум за участю латвійського Norvik Banka й білоруської компанії. "Сбербанк" оцінили в 130 мільйонів доларів.

— Латвійський Norvik Banka придбає 45 відсотків українського "Сбербанка". Решта 55 — купує Саїд Гуцерієв (син голови ради директорів "Русснефти" Михайла Гуцерієва. — ГПУ) і я, — розповідає в ефірі "Эхо Москвы" власник Norvik Banka Григорій Гусельников, 41 рік. — Ми громадяни Сполученого Королівства. Тому з формального боку банк не можна буде вважати російським. Він отримає нову назву. Його роботою керуватимуть із Євросоюзу. Санкції проти нього не діятимуть. Мій інтерес — економічний. Український "Сбербанк" шостий за величиною банк у країні. Одразу отримуємо пристойну ринкову частку, можливості щодо розвитку та нарощування. Вірю в перспективу української економіки. Вона пройшла випробування, серйозний виклик, економічне падіння, пов'язане з втратою території. Але нині це падіння стабілізувалося. Є всі ознаки для зростання.

— 130 мільйонів доларів — невелика ціна. Банки оцінюють з огляду на суму власного капіталу (на вересень 2016-го власний капітал "Сбербанка" складав $144 млн. — ГПУ). Коли був загальний бум і західні фінустанови заходили в Україну, банки коштували до семи капіталів, — каже економіст 36-річний Олександр Жолудь. — Головне питання не в ціні. Чи дійсно є такі гроші, й чи це реальний продаж? Зміна власників може бути номінальною. Формально участь російського державного капіталу приберуть. Росія як держава хоче позбавитися такої власності. Тоді зніме з себе відповідальність. РФ була змушена вливати гроші в цей банк, щоб підтримувати його на плаву. Нові власники можуть довести фінустанову до банкрутства.

— Ці гроші покриють витрати на переоформлення фінустанови. Такий банк за сприятливих умов можна продати за мільярд доларів. Решту російських банків в Україні теж продадуть, — говорить директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, 52 роки.

— "Сбербанк" має багато проблемних кредитів. Працював із позичальниками на Донбасі. Інвестор, що купує банк, має російське походження. Якісь гроші за фінустанову заплатять, а потім отримають преференції від РФ. Ситуація зі "Сбербанком" схожа на продаж мережі заправок "Лукойл". Просто змінили вивіски на "Амік", — каже економічний експерт 38-річний Тарас Загородній. — Банки з російським державним капіталом не підуть з України.

29 березня з'явилася інформація, що "Сбербанк" планує найближчим часом продати свій другий актив в Україні — "ВіЕсбанк".

Зараз ви читаєте новину «Усі російські банки продадуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути