середа, 29 серпня 2007 14:20

Тарас Кістей зекономив на велосипед і фотокамеру

Автор: фото: Антоніна ТОРБІЧ
  Володимир Торбіч щовечора виділяє п’ять хвилин, щоб внести сімейні витрати у комп’ютер
Володимир Торбіч щовечора виділяє п’ять хвилин, щоб внести сімейні витрати у комп’ютер

Житель райцентру Долина Івано-Франківської обл. Тарас Кістей, 24 роки, уже півтора року підраховує власні витрати. Запевняє, це допомагає економити гроші.

— Я працюю фінансистом на підприємстві "Уніплит", що в Долині. Отримую 1500 гривень, — ділиться Тарас. — Раніше зарплати не вистачало. Тринькав гроші, які присилали батьки з заробітків в Італії — 400 доларів на місяць.

Хлопець живе сам у трикімнатній квартирі. Щомісяця платить 250–300 грн за комунальні послуги. Понад 600 грн раніше витрачав на харчі. По 50 грн — на пиво і транспорт.

— Щодня з"їдав пачку-дві морозива — ще 100 гривень на місяць, солодощів набирав на 200–300 гривень, — каже хлопець. — Зате ходив в одних штанях, бо на одяг залишалося коли сотня, коли три.

Тарас записує витрати в комп"ютері, використовує програму "Ексел". Вона підсумовує автоматично. Можна довідатися про середні витрати за день.

— Так одразу видно, на що марнуєш гроші. Ідею вести бухгалтерію в комп"ютері я знайшов в Інтернеті, — пояснює. — Я враховую чотири найбільші статті витрат — харчі, одяг, транспорт і комунальні платежі. Записую щодня.

З копійчаних витрат за місяць набігає чимала сума. Тепер Тарас їздить маршруткою за 75 коп. А раніше замовляв таксі. З роботи додому доїжджав за 7 грн. На морозиво і цукерки вже витрачає вп"ятеро менше. Пива купує не більш як на 30–35 грн на місяць.

— Відтоді, як я веду бюджетну таблицю, вдається заощадити з кожної зарплати, — запевняє.

Житель Рівного Володимир Торбіч, 27 років, теж веде сімейну бухгалтерію.

За місяць з"їдав морозива на сотню, тепер — на 20 гривень

— У березні ми з жінкою пішли на бізнес-семінар, — каже. — Там наголошували: для вичерпного уявлення про власні надходження й витрати їх треба записувати у  таблицю. Дали приклади, як її скласти. З квітня ми ведемо підрахунки.

Торбіч склав таблицю у програмі "Ворд". Одна колонка — доходи, друга — витрати: їжа, транспорт, комунальні платежі, освіта, книги, дитсадок, подарунки, одяг і ліки. Для підрахунків, за словами Володимира, треба не більше п"яти хвилин. Усі чеки збирає. Щовечора вносить дані у комп"ютер.

— Основний наш дохід — зарплата. З жінкою заробляємо чотири тисячі гривень, — каже Торбіч. — Разом із двома дітьми за місяць проїдаємо 800 гривень. Це найбільша стаття витрат.

На таксі Володимир витрачав до 300 грн на місяць. Тепер не дозволяє собі більше 150 грн. Кілька сотень щомісяця відкладає у пенсійний фонд.

— Це щоб на старість була копійка, а не сама лише "гола" державна пенсія, — пояснює. — Ще мріємо про відпочинок у Туреччині.

Тарас Кістей зекономлене витрачає на дорогі покупки. За три місяці він назбирав грошей на кросовий велосипед фірми "Ардіс" за 2,5 тис. грн, потім — на цифровий фотоапарат "Соні" за 2 тис. грн. Нещодавно інвестував у нову однокімнатну квартиру в Івано-Франківську за 141 тис. грн. Перший внесок зробив за батьківські гроші, на решту взяв кредит. Хлопець збирається купити "ладу" 11-ї моделі за 50 тис. грн.

— Щоб дали кредит, треба заплатити початковий внесок 20 процентів, — каже. — Якщо відкладати по півзарплати, за рік назбираю.

Вести облік витрат і прибутків можна й на папері, вважає Тарас. Але на комп"ютері це забирає менше часу.

Десять відсотків несуть у банк

— Купіть комп"ютерну програму "Фемілі 2007 персонал файненс", — радить керівник компанії "Сануел" Олексій Сало, 22 роки. — Або ж складіть таблицю на папері. Заносьте туди кожну витрачену копійку. Перший місяць тяжкувато — бо нема звички.
За 30 днів сім"я має проаналізувати свої витрати — на що, коли і як ідуть гроші. Більшість спершу оплачують комунальні послуги, тоді купляють на власний розсуд харчі та одяг. Жінки багато витрачають на косметику. Чоловіки — на журнали, газети. Хоча пресу можна почитати й в Інтернеті. Лише після того дивляться, що вдалося зекономити, відкласти на чорний день. Так неправильно, каже Олексій Сало:
— У день зарплати 10 відсотків покладіть на рахунок у банк — для накопичення. Це стимулюватиме вас заробляти більше. Решту розплануйте по днях або тижнях. Зрештою, це змінить ваш підхід до грошей. Знайдете краще оплачувану роботу або додатковий заробіток. Є така закономірність: якщо дуже хочете — обов"язково знайдете. Як кажуть, на ловця звір біжить.
Програму "Фемілі 2007 персонал файненс" для домашнього комп"ютера можна замовити через Інтернет на сайті www.sanuel.com. Коштує 75 грн.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Кістей зекономив на велосипед і фотокамеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути