вівторок, 10 грудня 2019 06:20

"Спочатку зберігав товар у власному холодильнику. Сам працював кур'єром"

— Рік шукав постачальників. Ніхто не погоджувався продавати мені невелику кількість фруктів. Оптовики звикли працювати із тоннами. Однак вдалося їх умовити. Це великі українські фірми, що співпрацюють із багатьма країнами. Наприклад, В'єтнамом, Таїландом, Шри-Ланкою, Єгиптом, — розповідає 25-річний Станіслав Пятигора із Харкова.

Чотири роки тому відкрив інтернет-магазин екзотичних фруктів. Продає 30 видів. Зокрема, манго, пітахаю, мангостин, міні-ананаси, кокоси. Бізнес починав із 5 тис. грн.

— У грудні 2015-го замовив по 2–3 кілограми різних фруктів. Зробив каталог продукції, створив сайт і сторінку в соцмережі. Фото довелося брати з інтернету. Не мав грошей на професійного фотографа. Спочатку зберігав товар у власному холодильнику. Сам працював кур'єром. Навіть соромно було перед клієнтами, що не маю офісу. З часом найняв кількох працівників. Вони займаються рекламою в інтернеті, дизайном сайту, приймають замовлення. Недавно переїхали в новий офіс. Відкрили стаціонарну точку продажу. Там можна оглянути, понюхати фрукти. Також клієнти зв'язуються з нами по відеозв'язку, обирають товар. Потім забирають із магазину.

За чотири роки Станіслав Пятигора вклав у власну справу майже $40 тис.

— Усе зароблене досі йде на бізнес. Порадами допомагають родичі й батько, він теж підприємець. Головне — не жаліти ресурсів, коли щось розвиваєш. Це перспективна справа. У світі безліч екзотичних фруктів, яких українці ще не куштували. Тому бізнесу є куди рухатися. З'їв смачне — захочеш іще спробувати. Моя мета — знизити вартість фруктів. Для цього продукцію повинна скуштувати максимальна кількість людей. Гадаю, років через два-три зможу стабільно заробляти. Це станеться, коли відправлятиму клієнтам від 2–3 тонн фруктів щотижня.

Узимку підприємець у середньому має по кілька десятків клієнтів щотижня, влітку замовлень менше.

— У "чорну п'ятницю" за три дні відправили 200 посилок. Фрукти відбираємо вручну. Якщо є сумніви — висилаємо фото клієнтові. Коли зіпсується у дорозі, повертаємо гроші. Або надсилаємо нові. Часто стан фруктів у посилці від нас не залежить. Бо працівники пошти не надто їх бережуть. Пакуємо в подвійну коробку. Всередину кладемо сіно. Чіпляємо наклейку: "Обережно, крихкий товар". Нам теж від постачальників іноді приходять зіпсовані продукти — побиті, приморожені.

Середній чек — 400–700 гривень, якщо зробити набір. Наприклад, міні-ананас, манго, рамбутан, маракуя, кумкват, тамаринд, молодий кокос. Такі набори беруть як основний подарунок або замість квітів. Також фрукти купують окремо. Замовляють по 1–3 кілограми. Ближче до зими — від 3 до 15. Є постійні клієнти. Це люди із достатком вище середнього, які люблять подорожувати, сумують за екзотикою.

Також багато купують пітахаю, мангостин, міні-ананаси та кокоси. Наприклад, манго­стин містить багато вітамінів. Його м'якуш дуже соковитий, трішки з кислинкою. Шкірку труть, додають до чаю. Він увесь корисний. Перед вживанням пітахаї краще не їсти гострого, кислого чи солодкого. Смак у неї тонкий, його треба зрозуміти. Багато замовляють міні-ананасів. Вони ароматніші, ніж класичні. Важать 400–450 грамів. Маракую добре беруть на побачення. Вона діє як афродизіак (підвищує потенцію, статевий потяг. — ГПУ). Дуже смачний молодий кокос. Містить 500–700 мілілітрів соку. Освіжає, як наш березовий.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку зберігав товар у власному холодильнику. Сам працював кур'єром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути