вівторок, 29 січня 2008 15:36

Плюси і мінуси брекет-систем: рівняти зуби ніколи не пізно

Автор: фото: reuters/Albert Gea
  26-річний футболіст-нападник Карлос Селлар з 2007 року грає у футбольному клубі ”Рейнджерс”, Шотландія. Матч Ліги чемпіонів з іспанською ”Барселоною” вони грали в гостях. Напередодні дали прес-конференцію. Селлар прийшов у металевих брекетах для вирівнюва
26-річний футболіст-нападник Карлос Селлар з 2007 року грає у футбольному клубі ”Рейнджерс”, Шотландія. Матч Ліги чемпіонів з іспанською ”Барселоною” вони грали в гостях. Напередодні дали прес-конференцію. Селлар прийшов у металевих брекетах для вирівнюва

Щоб вирівняти зуби, минулого літа киянка Тетяна Грищенко, 24 роки, поставила брекети. Клініку на Оболоні їй порадила подруга.

— Я давно збиралась, але в попередній клініці наполягали, що для усмішки Софі Лорен мені треба видалити чотири зуби, — згадує Грищенко. — Я відмовилася.

У школі вона носила вирівнювальну пластинку. Та коли зняла, зуби змістилися назад. Рівняти зубний ряд ніколи не пізно, запевнили Тетяну лікарі з Оболоні.  Видаляти зуби не обов"язково. Металеву дужку прикріплюють поверх зубного ряду на пластинки-брекети. Проконсультували безплатно.

— Сказали, дужки треба буде носити близько року, — веде далі Грищенко. — Кожні два тижні треба приходити в клініку на підтягування зубів.

Тетяна Грищенко обрала металеві брекети. Вони хоч і дуже помітні, зате найдешевші. Дужки із пазами на обидві щелепи їй поставили за 3 тис. грн.

— Перші два тижні не могла звикнути, зуби почали боліли, важко було їсти,— каже Тетяна. — А потім звикла.

Коли дужки знімуть, зсередини зубного ряду поставлять пластини, щоб зуби закріпились. Це коштуватиме ще 1 тис. грн, попередили лікарі-ортодонти.

Пази, в які вставляють зуби для вирівнювання, роблять не лише з металу, а й із пластику, кераміки. Їх підбирають під колір зубів, тому металеві дужки, на які їх кріплять, менш помітні. Однак коштують дорожче.

Киянка Валентина Ключук, 26 років, поставила брекет-систему із сапфіровими вставками. Сапфіри для брекет-систем вирощують штучно. Прозорі камінці малопомітні. У клініці "Дельта-дент" на столичній вул. Єреванській дужку на одну щелепу встановили за 5,4 тис. грн.

— Я ношу брекети з вересня, вже бачу результати, — запевняє Валентина. — Навесні обіцяють зняти.

За кожне підтягування зубів вона платить 35 грн. У клініку навідується щотижня.

Поставити пошкоджений брекет на місце коштує 35–50 грн. Якщо пластинка, що тримає зуб на металевій дужці, загубиться, нову зроблять за 60–100 грн.

— Традиційні брекет-системи із металевими, пластиковими, керамічними чи сапфіровими тримачами встановлюють із зовнішнього боку зубного ряду, — каже адміністратор клініки Ольга, 26 років. — Якщо не хочете, щоб вирівнювальні дуги було помітно, ставте лінгвальні брекет-системи. Їх фіксують із внутрішнього боку зубів.

Лінгвальні брекет-системи теж роблять із металу. На одну щелепу столичні стоматологи поставлять таку за 5,2–10 тис. грн.

Утім, більшість клієнтів ставлять найдешевші брекет-системи — металеві, кажуть у "Дельта-дент". Лікар-ортодонт може поставити брекети у клієнта вдома. Виїзд коштуватиме 100 грн. За роботу беруть націнку 10% від вартості брекетів. Приміром, металева брекет-система  коштує 1,8 тис. грн. За встановлення її в домашніх умовах, окрім плати за виїзд, треба доплатити ще 180 грн.

Але перед установленням брекетів лікарі-ортодонти вимагають вилікувати зуби від карієсу.

Зараз ви читаєте новину «Плюси і мінуси брекет-систем: рівняти зуби ніколи не пізно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути