вівторок, 15 травня 2018 05:31

"Сестра зібрала штани зі всього села, надіслала 20 кілограмів"

Автор: фото надане Наталією КОБЗАР
  Наталія Кобзар із Кривого Рогу на Дніпропетровщині продає на ярмарку джинсові сумки та рюкзаки власного виробництва. Коштують від 300 гривень
Наталія Кобзар із Кривого Рогу на Дніпропетровщині продає на ярмарку джинсові сумки та рюкзаки власного виробництва. Коштують від 300 гривень

— Чотири роки тому переїхали з родиною з Донецька. Я була в декреті. Мусила шукати на новому місці заробіток. Вирішила виготовляти джинсові сумки. Шию на машинці з 12 років. До того ж місцеві майстрині не робили таких речей, — каже 33-річна Наталя Кобзар. Живе в Кривому Розі на Дніпропетровщині.

— Знайомі передали швейну машинку з нашої напівзруйнованої донецької хати. Вишивальну придбала за грантові гроші від міжнародної організації з міграції. Вони допомагають переселенцям почати бізнес. Джинси спочатку купувала в секонд-хендах. Зараз віддають люди. Якось сестра зібрала штани зі всього села, надіслала 20 кілограмів. Ледве донесла їх із пошти. Також для роботи потрібна підкладочна тканина, фетр для аплікацій, праска з відпарювачем, якісні ножиці. Щоб все це купити і пошити першу партію сумок, знадобилося до 10 тисяч гривень. Вийшло 10 штук, — каже Наталя Кобзар.

У середньому собівартість сумки — 150 гривень. На пошив однієї витрачаю добу. Продаю вдвічі дорожче. Якщо річ прикрашена ручною вишивкою або валянням із шерсті, може коштувати до 2 тисяч гривень. Зараз популярними стали рюкзаки. Ціну на найпростіші моделі ставлю від 350 гривень. Якщо врахувати витрату часу і середню оплату роботи в Україні, мої сумки мають коштувати вдвічі більше. Але піднімати ціну не ризикую, бо так можна залишитися без клі­єнтів.

Попит зростає в теплу пору року. Тоді на сумках можна заробити до 6 тисяч на місяць. Основні покупці — жінки 30–50 років. Беруть собі, дочкам та онукам. До 8 березня приходили кілька чоловіків. Вони не роздивляються, як зроблено всередині, не перевіряють роботу застібок. Просто кажуть — красива річ чи ні. Їм цього достатньо.

Якось знайома попросила зробити сумку з великим логотипом "Наталія Кобзар". Вона любить подорожувати. З кожної країни надсилала фото з моїм виробом. Мені як майстру це дуже приємно.

Покупців шукаю через соцмережі, на тематичних ярмарках. Також виставляю товар на сайтах, що спеціалізуються на реалізації виробів ручної роботи. Вони рекламують речі, але беруть 10 відсотків суми продажу. Тому там доводиться ставити трохи вищі ціни.

У подальшому планую розвивати торгівлю в інтернеті, щоб вийти на європейський ринок. Там популярна тема переробки вживаних речей на нові. Сумки можуть коштувати по 25 євро — близько 800 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Сестра зібрала штани зі всього села, надіслала 20 кілограмів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути