вівторок, 22 травня 2018 06:05

З Ізраїлем співпрацювали чотири місяці

На початку травня в Україну приїздила делегація ветеринарної служби Ізраїлю. Відвідали підприємства, що хочуть продавати продукцію на їхній ринок. За результатами перевірки приймуть рішення, чи скасовувати заборону експорту яєць із України.

— За кордоном ретельно стежать за якістю продукції. 2016 року в Херсонській області зафіксували спалахи пташиного грипу. Деякі країни одразу заборонили експорт м'яса птиці. Це Гонконг, Ємен, Йорданія, Китай, Ірак. Також — Євросоюз, — говорить Микола Пугачов, 57 років. Він — заступник директора національного наукового центру "Інститут аграрної економіки". — У січні 2016-го в Ізраїлі заявили, що в українських яйцях виявили бактерії сальмонели. Наша сторона надала всю інформацію щодо безпеки продукції, чекаємо позитивного висновку. 2015-го продали Ізраїлю 30,6 мільйона штук яєць. Наступні два роки експорту майже не було.

Щороку в Україні виробляють понад 15 млрд штук яєць. Половина — в приватних господарствах. На експорт іде 12–13% продукції.

— Ми почали продавати яєчні продукти за кордон із 2005‑го, — продовжує Микола Іванович. — Рекордних обсягів досягли три роки тому — 62,6 тисячі тонн. Отримали майже 125 мільйонів доларів. Торік продали 92 тисячі тонн. Заробили менше — 78,9 мільйона доларів. Кілька років світові ціни падають. 2013-го яєчні продукти коштували 1963 долари за тонну, 2017 року — 775.

— З Ізраїлем співпрацювали фактично чотири місяці, — каже 42-річний Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України". — Торік Україна експортувала яйця в Об'єднані Арабські Емірати, Ірак, Катар, країни Африки й Азії. Є два підприємства, що мають право продавати в Євросоюз. Загалом в країні — майже 200 виробників. Потрібно враховувати специфіку, що 50 відсотків яєць — це приватний сектор, який їх і споживає. З травня по вересень птиця активно несеться, попит на промислове яйце різко падає. У цей період виробники продають товар нижче від собівартості.

Зараз ви читаєте новину «З Ізраїлем співпрацювали чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути