На початку травня в Україну приїздила делегація ветеринарної служби Ізраїлю. Відвідали підприємства, що хочуть продавати продукцію на їхній ринок. За результатами перевірки приймуть рішення, чи скасовувати заборону експорту яєць із України.
— За кордоном ретельно стежать за якістю продукції. 2016 року в Херсонській області зафіксували спалахи пташиного грипу. Деякі країни одразу заборонили експорт м'яса птиці. Це Гонконг, Ємен, Йорданія, Китай, Ірак. Також — Євросоюз, — говорить Микола Пугачов, 57 років. Він — заступник директора національного наукового центру "Інститут аграрної економіки". — У січні 2016-го в Ізраїлі заявили, що в українських яйцях виявили бактерії сальмонели. Наша сторона надала всю інформацію щодо безпеки продукції, чекаємо позитивного висновку. 2015-го продали Ізраїлю 30,6 мільйона штук яєць. Наступні два роки експорту майже не було.
Щороку в Україні виробляють понад 15 млрд штук яєць. Половина — в приватних господарствах. На експорт іде 12–13% продукції.
— Ми почали продавати яєчні продукти за кордон із 2005‑го, — продовжує Микола Іванович. — Рекордних обсягів досягли три роки тому — 62,6 тисячі тонн. Отримали майже 125 мільйонів доларів. Торік продали 92 тисячі тонн. Заробили менше — 78,9 мільйона доларів. Кілька років світові ціни падають. 2013-го яєчні продукти коштували 1963 долари за тонну, 2017 року — 775.
— З Ізраїлем співпрацювали фактично чотири місяці, — каже 42-річний Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України". — Торік Україна експортувала яйця в Об'єднані Арабські Емірати, Ірак, Катар, країни Африки й Азії. Є два підприємства, що мають право продавати в Євросоюз. Загалом в країні — майже 200 виробників. Потрібно враховувати специфіку, що 50 відсотків яєць — це приватний сектор, який їх і споживає. З травня по вересень птиця активно несеться, попит на промислове яйце різко падає. У цей період виробники продають товар нижче від собівартості.
Коментарі