пʼятниця, 14 вересня 2018 05:10

Працівники просять платити мінімальну зарплату

Уряд посилить боротьбу з неофіційним працевлаштуванням. Зокрема зі схемами, коли працівників оформляють підприємцями. Минулого тижня ухвалили відповідне рішення. Планують таким чином зібрати більше податків.

Від початку року фіскальна служба виявила 4,2 тис. працівників, які працювали неофіційно.

— Оптимальний рівень "тіньової" економіки — 15 відсотків, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Така ситуація в Німеччині. У Франції цифру намагалися знизити до 5. Це призвело до підвищення соціальної напруги, кризи на ринку праці. В Україні "тіньовий" сектор за офіційними даними становить 37 відсотків, за неофіційними — 50. Державі не вистачає 15 мільярдів гривень на заплановані видатки, за підсумками першого півріччя. Наприкінці року ця сума виросте вдвічі. Вичавити з економіки ці гроші за допомогою репресивних заходів практично неможливо. Така політика спрацьовувала в часи Кучми та Януковича. Зараз добре діє в Росії. Вийти з "тіні" реально за чотири роки. Майже рік знадобиться, щоб провести загальну амністію капіталу. Ще два-три роки, щоб запропонувати податкові й адміністративні стимули для підприємств. Після цього можна говорити про жорсткі санкції для тих, хто не оформлятиме офіційно працівників.

Схема, коли працівників оформляють підприємцями, поширена в ІТ-сфері.

— Трудові відносини з програмістами часто оформляють за договором підряду. Працівник, як приватний підприємець, надає послуги роботодавцю. Інколи працівники самі просять платити офіційно мінімалку. А решту — в конверті. Наприклад, щоб мати право на субсидію, інші пільги, — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 45 років.

Зараз ви читаєте новину «Працівники просять платити мінімальну зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути