понеділок, 15 листопада 2010 20:27

Проїзд у міжміських маршрутках подорожчав на третину

Із початку листопада власники маршруток, що курсують між Черніговом та столицею, підвищили плату за проїзд. Тепер квиток коштує 40 грн — на третину дорожче, ніж у жовтні.

У неділю чернігівець Олексій Колода, 65 років, проводжає до Києва сина. Чекають на маршрутку біля кінотеатру "Дружба":

— Я інвалід війни. Раніше таких, як я, безплатно возили. Півтора року тому пільговий проїзд скасували. Сказали, пальне подорожчало. То я вже не їжджу на Київ.

Андрій Карпенко, 30 років, їде в Київ на роботу. За фахом економіст.

— Електричкою їхати дешевше, але довше. До того ж у Київ приходить пізно, о пів на десяту ранку. Мушу платити. Ясно, що подорожчання — це змова. Красна ціна до Києва 30 гривень.

Електричкою дешевше, але довше

Власник маршрутки, підприємець Володимир Коваленко, 44 роки, від'їжджає від кінотеатру "Дружба" в Чернігові. Пояснює "ГПУ" підстави для підвищення ціни:

— На пальне збільшили акциз. За два-три тижні літр бензину буде по 7,50, а то й 8 гривень. Покришки, мастило подорожчали майже вдвічі. Запчастини — відсотків на 30–40 за рік. Страховка — на третину дорожча.

Перевізники кажуть: проїзд не дорожчав із лютого 2009-го. Досі працювали з рентабельністю 8–10%. Із листопада буде 15%. Також скаржаться на податки. Після збільшення мінімальної зарплати до 907 грн, вони платять у казну 599,9 грн.

Між Києвом та Черніговом — 140 км. Маршрут Чернігів — Новгород-Сіверський довший на 30 км. Проте вартість проїзду автобусом "Еталон" удвічі нижча — 18,5 грн. Транзитні автобуси, що відправляються від чернігівського автовокзалу до столиці, теж беруть дешевше.

— Ціну підняли всі фірми, окрім нашої. Поки що підвищувати не збираємося. Не знаю, чому підняли ціни наші конкуренти. Ми в їхніх справах участі не беремо, — каже директора фірми "Айрон леді" Світлана Жлоба, 24 років.

Її маршрутки теж курсують на Київ. Квиток коштує 30 грн.

 

 

Складають письмовий акт про порушення

Обґрунтованість вартості проїзду на міжміських маршрутах контролює Антимонопольний комітет України. Також напишіть запит у Міністерство транспорту та зв'язку. Попросіть зробити підрахунок витрат для певного маршруту, — кажуть у київському відділенні АМК.

Грубе поводження водіїв із пасажирами, порушення графіку руху, поганий технічний стан маршруток відстежує Головна державна інспекція на автомобільному транспорті. Пасажири складають письмовий акт-скаргу. Детально описують проблему, зазначають номер автобуса, дату і час виявленого порушення. Акт засвідчують підписами двох-трьох інших пасажирів. Надсилають на адресу: 01135, Київ, просп. Перемоги, 14, оф. 1915.

Також можна звернутися на гарячу лінію Мінтрансу (044) 461 65 37.

Зараз ви читаєте новину «Проїзд у міжміських маршрутках подорожчав на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути