четвер, 25 червня 2020 00:45

Пропозицій сезонної роботи поменшало

— Традиційно найбільше сезонної роботи в Україні пропонують у сфері гостинності й агросекторі. Цьогоріч через карантин вакансій менше. І не всі роботодавці готові платити стільки, як торік, — говорить експерт ринку праці Юлія Дрожжина, 31 рік.

Які вакансії не відкрилися через карантин?

— Минулі роки з квітня їх кількість у сфері гостинності й туризму зростала. Зараз такого немає. У березні, порівняно з лютим, роботи стало менше на 50 відсотків. Багато розміщених вакансій були розраховані на відкладену пропозицію. З кандидатами проводили співбесіду, проте працевлаштувати обіцяли після завершення карантину. У квітні-травні ситуація відчутно не змінилася.

Краще становище в аграрному секторі. Він не припиняв активний набір працівників у березні-квітні. Змінилася політика підбору персоналу. Частину співбесід перевели в онлайн і телефонний режим. Використовували корпоративний транспорт, аби люди менше їздили громадським чи взагалі мали можливість дістатися до роботи.

Кого шукають?

— У курортний Скадовськ Херсонської області потрібен прибиральник на зарплату 6 тисяч гривень. Є вакансії для офіціантів на 10 тисяч гривень. На зборі врожаю готові платити від 8 тисяч. Продавці сезонних товарів можуть заробляти 200–400 гривень щодня.

Чи змінилися умови роботи?

— Зарплату частіше прив'язують до продуктивності конкретного працівника й виконання планів. Тобто фіксовану ставку зменшили. Також треба враховувати масштаби підприємств. Великі аграрні компанії не зменшували зарплатні пропозиції. Невеликі бари, кафе середній рівень оплати праці знизили на 10–15 відсотків. Деякі роботодавці змушені скоротити програми мотивації персоналу. Йдеться про додаткові бонуси й пільги.

На що звертають увагу люди під час пошуку роботи?

— В умовах високої конкуренції головне — отримати роботу. Особливо, якщо говоримо про працівників із невисокою кваліфікацією.

Тобто роботи не вистачає?

— Конкуренція на ринку праці зросла десь утричі. Зі збором урожаю в Україні раніше були проблеми. Всі їхали за кордон, а вдома працювати було нікому. Тому в цій сфері великої боротьби за робочі місця не буде. Вакансій вдосталь.

Зараз ви читаєте новину «Пропозицій сезонної роботи поменшало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути