Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 05:05

При народженні дитини пропонують платити 100 тисяч гривень

У Верховній Раді пропонують збільшити виплати при народженні дитини і внести відповідні зміни до держ­бюджету на наступний рік. За першу дитину хочуть давати 100 тис. грн, другу — 200, третю і кожну наступну — по 300 тис. грн.

Гроші на це пропонують взяти з доходів від легалізації грального бізнесу в Україні. 2021-го очікують отримати 7 млрд грн. Щоправда, у Мінфіні прогнозують доходи на рівні 4,5 млрд грн.

— Це все одно менше, ніж батьки отримували 2013-го. При курсі 8 гривень за долар тоді за першу дитину давали 30 тисяч гривень, другу — 60, третю і наступну — 120 тисяч гривень. Зростання виплат, яке пропонують зараз, коштуватиме бюджету 6 мільярдів гривень, — каже 42-річний Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Зараз при народженні дитини сім'ї отримують 41 280 грн. Спочатку перераховують 10 320. Решту виплачують протягом трьох років — по 860 грн на місяць.

— Очікуваних доходів від легалізації грального бізнесу в 7 мільярдів гривень не побачимо. Щонайбільше наступного року отримають 3–4 мільярди. Ці кошти підуть у місцеві бюджети, а не державний. Проблема в тому, що закон про гральний бізнес прийняли пізно, — говорить економіст 56-річний Олександр Охріменко. — Збільшити виплати на дітей можна за рахунок друку гривні. Знадобиться 10–12 мільярдів на рік. Гроші сім'ї витрачатимуть переважно на вітчизняні товари — від їжі до іграшок. Так стимулюватимуть українську економіку. Водночас більшість народжуватиме одну дитину, де виплати найменші. Батьки "на руки" отримуватимуть не всю суму одразу, як і зараз. Протягом трьох років кошти надходитимуть рівними частинами. Така система працює в багатьох країнах.

Найвищу народжуваність фіксують зазвичай у найбідніших державах, де доходи населення мізерні. Як тільки статки зростають, люди більше займаються кар'єрою, подорожують. Наприклад, у Швеції виплати на дітей великі, проте там немає високої народжуваності. В Україні після збільшення виплат може трохи побільшати випадків, коли дітей народжуватимуть заради грошей. Але ця проблема була, є і буде.

— У державному бюджеті є кошти для підвищення виплат на дітей. Наприклад, на 2021 рік пропонують із 12 до 40 відсотків збільшити витрати на утримання державних органів, — каже економіст Андрій Новак, 47 років. — Ідея зробити це за рахунок грального бізнесу також має право на життя. Це може бути цільове відрахування податку до Фонду виплат при народженні дитини.

Зараз ви читаєте новину «При народженні дитини пропонують платити 100 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути