вівторок, 28 травня 2019 06:45

"Попросили намалювати на хустці сюжети з "Майстра та Маргарити"

Автор: ФОТО НАДАНЕ СВІТЛАНОЮ РИБАЛКО
  Шовкова хустка, що розмалювала Світлана Рибалко з Донецька. Найчастіше замовляють вироби розміром 90 на 90 сантиметрів. Коштують хустки від 20 доларів — понад 500 гривень
Шовкова хустка, що розмалювала Світлана Рибалко з Донецька. Найчастіше замовляють вироби розміром 90 на 90 сантиметрів. Коштують хустки від 20 доларів — понад 500 гривень

— За освітою я технік-технолог швейного виробництва й економіст. Але ніколи не працювала за спеціальністю. Під час другого декрету захотіла займатися чимось творчим. Пробувала вітражний розпис, масляні фарби, вовну валяла. Дивилася в інтернеті ролики, створювала щось своє. Найбільше захопив розпис шовку в техніці батик. Перший шарф подарувала свекрусі, — говорить 42-річна Світлана Рибалко з Донецька. Переїхала з чоловіком і двома дітьми в місто Ірпінь Київської області.

— Шовк, що є в магазинах, не годиться для розпису. Його обробляють додатковими речовинами. Тому таку тканину треба випрати й попрасувати перед роботою. Замовляю шовк для батику в американських магазинах. Продають рулонами по 50 і 100 метрів. Потрібні ще спеціальні фарби. Коштують 100–250 гривень за один колір. Беру пензлі з натуральних матеріалів, ними малювати зручніше.

На одну шовкову хустку розміром 90 на 90 сантиметрів можу витратити кілька місяців. Їх найчастіше замовляють. Якщо треба швидше зробити, використовую техніку "вузликового батику". Слід згорнути тканину у вузол, залити фарбою. Кольори на хустці будуть ніби перетікати один в одний. Багато часу займає розробка ескізів. Якось попросили намалювати на хустці сюжети з "Майстра та Маргарити" Булгакова. Перечитала книжку, щоб краще зрозуміти. Також шукала в інтернеті малюнки за темою, щось сама домальовувала. Замовляли прикрасити шовкову сукню. Треба було намалювати крило метелика.

Знаходжу нових клієнтів переважно через соцмережі. 20 відсотків замовлень — із України. Також купують зі США, Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Австралії. Не ходжу на виставки, ярмарки. Вони всі платні. Немає впевненості, що продам щось. Шовкові хустки досить дорогі — від 20 доларів. Якщо багато дрібних деталей, вартість може бути 100–150 доларів. А на ярмарках люди купують переважно дешеві речі, гривень за 200. Хочу створити колекцію хусток в одному стилі. Також думаю друкувати на шовку власні оригінальні малюнки. Тоді ціни стали б доступніші.

Не можу сказати, що для мене батик — це основний бізнес. Більше цікавить творчий бік. Довгий час довелося працювати на кухні. Для майстерні не було місця в орендованій квартирі. Рік тому придбали будинок в Ірпіні. Облаштувала кабінет у кімнаті на 12 "квадратів".

Шовкова хустка прослужить довго, якщо її прати обережно, не використовувати агресивні мильні засоби. Нещодавно звернулася клієнтка, якій розмалювала хустку 10 років тому. Вона її досі носить.

Зараз ви читаєте новину «"Попросили намалювати на хустці сюжети з "Майстра та Маргарити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути