вівторок, 24 квітня 2007 16:19

Подружжя Боднарів вирощує бджіл на продаж

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Марія та Микола Боднарі роблять щеплення личинкам бжоломаток на своїй пасіці в селі Середній Угринів
Марія та Микола Боднарі роблять щеплення личинкам бжоломаток на своїй пасіці в селі Середній Угринів

Понад 200 великих вуликів і нуклеусів для малих бджолосімей тримає подружжя Боднарів із села Середній Угринів, за 20 км від Калуша на Прикарпатті. Микола Боднар, 50 років, про велику пасіку мріяв змалечку. Розводити бджіл почав 20 років тому.

— Купив тоді в сусідньому районі одного вулика, — розказує пасічник. — Додому віз автобусом. Божі комахи так угнівалися на жару й запахи, що повилітали з вулика. Ледь людей не покусали. Згодом ми купили "запорожця", щоб возити бджоли на медозбір. За чотири роки розвели на обійсті 30 сімей.

На пасіці Микола працює без маски й бджолярського костюма. Каже, бджоли його не кусають, бо чують господаря на запах. Боднар веде до старого яблуневого саду. Показує там маленький жовтий вулик, схожий на іграшкову дерев"яну хатку. Це інкубатор, у якому вирощують 400 бджоломаток.

— Це наш роддом для маток, — жартує господиня Марія, 50 років. — Наша пасіка племінна. Вирощуємо і матки, і бджолині сім"ї на продаж. У квітні робимо прививку личинкам маток.

Породистих молодих маток Боднарі час від часу купують по 45 грн у селі Вучкове Міжгірського району на Закарпатті. Там на пасіці Інституту бджільництва розводять карпатську племінну бджолу. Своїх бджоломаток віком 1–2 роки продаватимуть наприкінці травня по 20–35 грн. Сусідам роздають задарма, щоб поліпшити місцеві породи бджіл.

Хвойний мед збирають лише у Карпатах

— У Карпатах тепер є помісі з італійськими і кавказькими бджолами, — каже Марія. — Меду такі приносять мало. А карпатка корм витрачає економно. Коли нема взятку, відкладає менше яєць.

Свій мед Боднарі продають самі. Розфасовують уручну по 450 г у прозорі пластикові баночки із закрутками. Наклеюють кольорові етикетки "Племінна пасіка "Карпатська бджола". Баночку квіткового меду продають по 12 грн. Торік викачали ще й 1,5 т хвойного меду. Добрий узяток буває один раз на 5–10 років. Його Боднарі продають по 13 грн за баночку. 0,5 л квіткового меду з південних областей на базарі в Калуші коштує 8–10 грн.

— На півдні бджільництво — справа високоприбуткова, — пояснює Микола. — За перший рік молода бджолосім"я, привезена з Прикарпаття, приносить там по 100–130 кг меду. А в передгір"ї — вдесятеро менше. Зате хвойний мед збирають лише у Карпатах.

За рік на підгодівлю своєї пасіки на 200 вуликів Боднарі витрачають 5 т цукру. На півдні його треба в два з половиною рази менше. Тамтешні пасічники часто залишають на зиму 10–15 кг меду у вуликах, щоб не варити цукрового сиропу. Тому Боднарам вигідніше вирощувати молоді бджолосім"ї на продаж. Збувають їх пасічникам із південних регіонів.

— У пластикову коробку пакуємо 4 рамки-стільники з розплодом та медом, вкладаємо бджоломатку і не менш як 1,5 кіла бджіл, — пояснює Марія. — У коробці є щілинки, щоб бджоли не задихнулися.

Бджолопакети можна пересилати поштою. Однак пасічники зазвичай приїздять по них машинами. Покупці з Росії беруть одразу 150–300 пакетів, щоб повністю завантажити автофургон, говорить Микола. Прикарпатські пасічники продають бджолопакет по 150 грн. У сусідній країні він коштує 250–300 грн.

— Нині на Івано-Франківщині 1620 пасік, — зазначає голова Калуського товариства асоціації любителів бджолярства Марія Шевчук, 48 років. — Більше 10 із них мають понад 200 вуликів. Там вирощують бджоли на продаж.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя Боднарів вирощує бджіл на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути