вівторок, 21 березня 2017 05:55

"Платимо 250 доларів на місяць. Свою двокімнатку здаю за 400"

Автор: ФОТО з сайта www.yandex.ru
  Двір будинку на вулиці Князя Лева, 2 у центрі Львова. Вхід до квартир — через спільний балкон. Туристам тут помешкання здають по ­500–600 гривень на добу
Двір будинку на вулиці Князя Лева, 2 у центрі Львова. Вхід до квартир — через спільний балкон. Туристам тут помешкання здають по ­500–600 гривень на добу

— У центрі міста зараз жити неможливо. Шість квартир із 10 в нашому під'їзді здаються подобово. Постійно ходять незнайомці. Довелося переїхати з дружиною та 2-річною донькою в спальний район, — каже 27-річний Іван Ревуцький зі Львова.

— Двокімнатну квартиру на Площі Ринок отримав у спадок від бабусі. Вона старої забудови: неправильне планування, вхід через спільний балкон. Вікна влітку відчинити не можна — шум із вулиці, щовихідних фестивалі. На першому поверсі кав'ярня. Через слабку вентиляцію запахи з їхньої кухні чути в усіх квартирах. Продавати житло шкода — квартира хороша, зробив там ремонт. Але й жити неможливо. Тому вирішили з дружиною переїхати в спальний район. Винаймаємо двокімнатну квартиру на вулиці Чупринки. В районі багато парків, поряд дитячий садок, школа, поліклініка. Платимо 250 доларів на місяць. Свою двокімнатку в центрі здаю в оренду за 400 доларів.

36-річний Роман Нечипура до Львова приїхав із Запоріжжя. Працює в ІТ-компанії. Два роки тому купив однокімнатну квартиру на вул. Вірменській — в історичному центрі міста. Заплатив $43 тис.

— Раніше знімав житло на околиці. Щодня витрачав годину, щоб добратися до роботи, — говорить Роман Нечипура. — Увечері люблю посидіти з друзями, сходити в кіно, по магазинах. Але всі розваги в центрі. Продав свою квартиру в Запоріжжі, додав заощадження і купив житло в центрі ­Львова. Тут помешкання в півтори-два рази дорожчі за аналогічні у спальному районі. Ще багато грошей треба вкласти в ремонт. Повністю замінив сантехніку, зробив індивідуальне опалення. Жити в центрі мені подобається. У старих будинках товсті стіни — не чути сусідів. Громадським транспортом не користуюся, ходжу всюди пішки.

— Щороку Львів відвідує понад два мільйони туристів. Шукають квартири в центрі на два-три дні. Через це попит на такі помешкання зріс у кілька разів, — розповідає львівський рієлтор Андрій Степанов, 37 років.

— Ще 10 років тому квартири на Площі Ринок продавали за смішні гроші — 7–12 тисяч доларів. Ніхто не брав. Бо будинки старі, комунікації зношені. Туристів було мало. Виграли ті, хто тоді ризикнув і вклав гроші в житло. Бізнесмен із Дніпропетровська купив одразу сім квартир у межах історичного центру Львова. Тепер має фірму з оренди житла. За день чистий прибуток із цих квартир перевищує 4 тисячі гривень. 60 відсотків житлової нерухомості старого центру — це квартири подобово, кав'ярні, сувенірні магазини й офіси. Зараз купити житло в центрі можуть собі дозволити лише ІТ-працівники або бізнесмени. Ціна квадратного метра без ремонту — від $1500. У спальних районах — 800–900. Комунальні послуги у центрі вищі в півтора разу. Якщо фасади столітніх будинків ще трохи реставрують, то під'їзди в жахливому стані. Не дозволяють установлювати метало­пластикові вікна в будинках, які є пам'яткою архітектури.

Перебої з водою бувають щомісяця

— П'ять років тому отримали в спадок двокімнатну квартиру в центрі Черкас. Ми доглядали двоюрідну тітку. Дітей у неї не було. На той час свого житла не мали, — розповідає черкащанка 35-річна Світлана Борисенко.

— Перші тижні не могли звикнути до постійного гулу транспорту. Не допомагають навіть пластикові вікна. Будинок розташований неподалік драмтеатру й облдержадміністрації. Це теж додає неспокою, коли на площах проходять якісь акції чи концерти. У нас двоє малих дітей. Укласти спати в такі вечори їх не просто. В центральній частині міста немає громадських туалетів. Всі йдуть у під'їзди найближчих будинків. У дворі не можна спокійно погуляти з дитиною. На лавках часто сидять бомжі. Хочемо обміняти квартиру на помешкання в спальному районі чи приватний будинок.

— Живу в "сталінці". Постійні проблеми з водою та каналізацією. У центрі міста є багато підземних ходів. Вони обвалюються, пошкоджуються комунікації. Тому перебої з водою бувають щомісяця, — каже Антоніна Сторожук, 63 роки. Має трикімнатну квартиру в історичному центрі Полтави на вул. Соборній. — Багато людей, шумно. Якщо велике свято — музика і крики лунають до ранку. Потім починають прибирати двірники. Щодня близько півночі молодь іде попід вікнами в нічний клуб. О п'ятій ранку повертається. Кричать, б'ються, матюкаються.

Квартири у "сталінках" на вул. Соборній продають по $50–75 тис.

Любов КАРНАРУК, Денис СКРИЛЬ

Зараз ви читаєте новину «"Платимо 250 доларів на місяць. Свою двокімнатку здаю за 400"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути