четвер, 23 січня 2020 00:55

Підприємцям дозволили знімати гроші для власних потреб

Національний банк скасував заборону знімати кошти з рахунків ФОПів для власних потреб. Її запровадили 13 січня. У НБУ пояснили, що спочатку підприємці мають заплатити всі податки. Потім зможуть використовувати кошти для особистих цілей. За три дні обмеження скасували. Мовляв, це питання має контролювати податкова служба.

— Нацбанк спробував заборонити підприємцям знімати кошти для власних потреб у рамках своїх повноважень із фінансового моніторингу, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — У кожного ФОПа є два рахунки — підприємця й клієнта банку. Щоб зняти гроші з першого, регулятор пропонував вносити дані про сплату податків. Це ускладнило б роботу фіктивних ФОПів. Останні реєструють на підставних осіб або втрачені документи. Щоправда, обмеження на зняття готівки підприємцями для власних потреб діє з 2003 року. Проблема в тому, що норму в законодавстві маємо, а механізму її виконання — ні. Банк контролює кошти, доки вони перебувають на рахунку. Підприємці можуть зняти гроші нібито на потреби бізнесу, а витратити куди завгодно. Банки не відстежують таких операцій. У свою чергу підприємці не надають документів, що буде далі з грішми.

— Можливості для зловживань закладені в самій системі організації ФОПів. Тому не дивно, що частину дрібних підприємств використовують як механізм легалізації коштів. Нацбанк спробував вирішити цю проблему. Класифікувати підприємців, які знімають готівку для комерційних і власних потреб, — каже економіст Борис Кушнірук, 53 роки. — Звісно, заборону регулятора підприємці сприйняли болюче. Щоб не провокувати соціального напруження, НБУ вирішив відмовитися від неї. До цього питання доведеться знову повертатися. Шукати прийнятнішу модель.

Зараз ви читаєте новину «Підприємцям дозволили знімати гроші для власних потреб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути