пʼятниця, 26 липня 2019 07:20

Овочі для консервації не дешевшають

Автор: Тетяна САРАХАН
  60-річний Петро Гордаш торгує огірками на вінницькому ринку Привокзальний. Кілограм продає  по 20 гривень
60-річний Петро Гордаш торгує огірками на вінницькому ринку Привокзальний. Кілограм продає по 20 гривень

— Віники з хрону та кропу викладай наперед. Хто питатиме, кажи: один пучок зелені коштує 5 гривень. Вторгуєш — забереш гроші собі. Накрутила 25 штук на 100 гривень. Я тим часом торби з огірками виставлю в другий ряд, — говорить онуку 65-річна Ганна Романенко з села Сосонка Вінницького району. Торгує на ринку Привокзальний в обласному центрі.

Огірки на ринку продають по 18–25 грн/кг.

— Овочі вже не дешевшатимуть. Торік огірки збували по 10–15 гривень. Зараз продаю по такій ціні тільки великі для квашення. Я беру якісне голландське насіння. Одна штука коштує гривню, — говорить 60-річний Петро Гордаш із села Лука-Мелешківська. Присідає біля чотирьох відер із огірками. Всі плоди одного розміру. — Такі якраз на закрутку купляють. Кілограм віддаю по 20 гривень. Багато не беруть. Максимум відро-два. У середньому на сім'ю з чотирьох людей треба заготовити на зиму 20 літрових банок огірків. Люди стали вибагливіші, перебирають. Якогось року огірки не вродили, то все підряд брали. В мене всі плоди як один. При чому повністю зелені. Спеціально сітку натягую, щоб огірки плелися по ній. Коли ростуть при землі, то втрачають товарний вид. Доводиться продавати задешево. Це ж стосується і кривих огірків. Стають такими через перепади температур.

Неподалік у критому ринку на прилавку виставлені огірки в два ряди. За кілограм просять 18 грн.

— Ще кілька тижнів, і огірка з городу вже не буде. Знову завезуть тепличні. Відповідно овочі можуть подорожчати на 5–10 гривень. Я намагаюся трохи спустити ціну, щоб продати товар швидше, — розповідає 32-річна Альона Тищук із села Сосонка. — Хороший огірок треба купляти вранці. Тоді є вибір. Можна за ціну договоритися. Продавці готові скинути 2–3 гривні.

Часник продають по 50–55 грн/кг, рожеві салатні помідори — 45 грн, червоні польові — 23 грн.

— Цього року часник вродив. Травневі дощі дали йому росту, — чистить від брудного лушпиння великі головки часнику 36-річна Наталія Вітрук. — Якби не врожай, такої ціни геть близько не було б. Шокують ціни на помідори. Люди приїздять із села. Кажуть посадили помідори великими грядками, а плодів майже немає через дощі та холод.

— Крутити на зиму помідори почнуть за два тижні. Але це не значить, що з херсонських полів їх завезуть і ціна впаде. Дешевше 10–15 гривень за кіло не буде. Цього року люди помідорів стали менше брати, — додає продавщиця 37-річна Наталія Сероветник.

Із невеликим відром до неї підходить жінка років 50. Просить зважити 5 кг сорту Ляна.

— Син приїжджає з Німеччини. Був там на заробітках. Попросив заквасити відеречко помідорів. Жив у Франкфурті. Все купляв у супермаркеті. Каже, овочі там без смаку. Помідори як штучні. Вдома хоч наїсться, — розповідає. За овочі платить 120 грн.

Солодкий перець на базарі продають по 20–50 грн.

— Перець подешевшає, якщо спека повернеться. Це торік він був у ціні. Ще не настав пік зимових заготовок. За тиждень-два розбиратимуть баклажани, помідори, цибулю, моркву, перець, — говорить продавець 41-річний Ігор Кліпко. — На помідори ціна нижче 10–13 гривень не опуститься.

55 тисяч тонн помідорів завезли в Україну в першому півріччі 2019-го. Це на 15% більше, ніж за цей період торік. І майже вдвічі більше, як за перші шість місяців 2017-го.

Зараз ви читаєте новину «Овочі для консервації не дешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути