середа, 11 квітня 2018 06:06

"Орієнтуюся на фабричні. Ставлю одразу вдвічі вищу ціну"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Катерина Полоз (праворуч) продає фабричні яйця на вінницькому ринку Урожай. Найдорожчі коштують 32 гривні. Перед Велико­днем їх купували майже 2,5 тисячі за день
Катерина Полоз (праворуч) продає фабричні яйця на вінницькому ринку Урожай. Найдорожчі коштують 32 гривні. Перед Велико­днем їх купували майже 2,5 тисячі за день

— Весною продаю десяток по 55–60 гривень. У мене породисті кури, несуть яйця завбільшки з кулак, — каже 65-річна Олеся Солнцева із Вінниці. Торгує на центральному ринку.

— Вмикаю курям світло. Зиму майже не відчувають. Також даю вітаміни, спеціальні добавки. На базарі стою вже сім років. Як вийшла на пенсію, завела господарство — курей, кролів, гусей. Приходжу на ринок тричі на тиждень. Приношу відро чи два яєць. Продаю швидко. Постійні покупці замовляють телефоном. Ціна на домашні яйця неоправдана. Ми з зятем рахували, то десяток має коштувати 25–26 гривень. Але орієнтуюся на фабричні. Ставлю одразу вдвічі вищу. Вважаю це правильним. Бо їм яйця привозять, а мені треба самій тягнути з села під Вінницею. Ще щось перекусити на ринку, каву попити, місце оплатити. Все включаю у вартість. І якщо почну ставити малу ціну, люди подумають, що не домашні. Чоловікам продаю дорожче, їм ціна неважлива. Кажу на 5–10 гривень більше. Жінкам іноді вступаю. Як не подобається покупець, можу взагалі не продати. Яйця завжди швидко розбирають. Влітку більше конкурентів. Стоїть зо два десятки продавців.

— Торік в таку пору яйця були дешевші на ­2–3 гривні. Ціна залежить від розміру. Якщо великі, з темним жовтком — десяток коштує 32 гривні. Менші — по 27. Купують по 20–30 яєць. Рідко беруть лотками, — говорить вінничанка 52-річна Катерина Полоз. Торгує фабричними яйцями на ринку Урожай.

У Києві десяток яєць у супермаркетах коштує 24–36 грн. ­Деякі мережі перед Велико­днем завезли яйця другої категорії по 2,3 грн/шт. За ними стояли черги.

— Домашні яйця в Києві продати складно. Тут під кожним боком супермаркет. Із рук майже не беруть, бояться, — каже 57-річна Надія Іванчук із Вишгорода на Київщині. — Я продаю яйця на форумах мам. Беруть для дітей. За якість відповідаю. Сильно ціну не підіймаю. Десяток зараз коштує 45 гривень. Улітку будуть удвічі дешевші. Ціна залежить від сезону. Навесні їх ще мало.

Протягом п'яти років яйця подорожчали в шість разів, повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу. Вартість залежить від сезону. Традиційно з кінця березня по серпень ціна знижується. З вересня — знову зростає. Цього року подешевшання не було.

На початку квітня торік десяток продавали нижче собівартості — 9–11 грн. Фабрики накопичили на складах великі запаси продукції, пояснювали експерти. Планували продати за кордон. Але експорт обмежили через пташиний грип. Тому виробники почали знижувати ціни, щоб швидше збути.

— Зараз яйця коштують у середньому 27–30 гривень. Ціна на першу і другу категорію за рік зросла на 50–60 відсотків, — розповідає директор асоціації постачальників торговельних мереж 45-річний Олексій Дорошенко. — В Україні є один крупний виробник. Він займає майже 40 відсотків ринку. Також — чотири-п'ять дрібніших птахофабрик, що контролюють від 5 до 10 відсотків. Більшість продукції продають в Україні. Зараз є всі підстави говорити про змову виробників. Я про це ще в лютому казав. Тоді асоціація птахофабрик запевнила, що такого немає. Мовляв, торгові мережі штучно утримують високі ціни. Але під час перевірки виявилося, що за кордон виробники продають яйця дешевше, ніж на внутрішньому ринку. Це пряме свідчення змови. Попросили Антимонопольний комітет відкрити справу.

Змови виробників трапляються в Україні не вперше. Раніше ми просили комітет перевірити невиправдано високі ціни на гречку й курятину. Традиційно під час перевірок ці продукти починали дешевшати. Ціна на яйця після Великодня поступово знижуватиметься. Десяток подешевшає на 3–4 гривні.

Зараз ви читаєте новину «"Орієнтуюся на фабричні. Ставлю одразу вдвічі вищу ціну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути