вівторок, 19 березня 2019 00:10

Опалення і гаряча вода можуть подорожчати

Уряд не відмовлятиметься від регулювання цін на газ для населення, повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Бо є ризик, що постачальники необґрунтовано підвищуватимуть вартість.

Відмінити регулювання цін запропонував Нафтогаз. Також — дозволити громадянам самостійно обирати постачальника ресурсу, щоб платити за газ менше. Зараз тисяча кубів коштує 8548,92 грн. Із 1 травня блакитне паливо для населення може подорожчати до 9852 грн за тис. куб, за прогнозами.

— Ціна на блакитне паливо для населення в Україні не ринкова, а державно-регульована. Складається з покриття собівартості й економічно обґрунтованого прибутку. Сьогодні в ціні 8550 гривень за тисячу кубометрів газу собівартість становить 1700 гривень, ідеться у фінансовій звітності Укргазвидобування. Решта — це прибуток, — говорить енергетичний експерт Марія Яковлєва, 48 років. — Україні потрібен вільний ринок газу. Люди могли б обирати не тільки постачальника, а й енергоносій. І не переплачувати за газ.

Торік газ подорожчав на 23,5%. Які були наслідки?

— Ціну на газ підняли, а про платоспроможність населення забули. Субсидій на оплату комунальних послуг потребують понад 60 відсотків домогосподарств. Це неприпустимо. Бо має бути не більш як 10–15 відсотків, свідчить світова практика.

Офіційної заяви не було. Водночас Київтеплоенерго повідомило, що з травня збільшує тарифи на опалення та гаряче водопостачання. З чим це пов'язано?

— Після підвищення ціни на газ постачальники переглядають тарифи два-три місяці. Втрати, які несуть за цей час, їм ніхто не компенсує. Тому дехто вирішив випередити уряд і вже анонсував подорожчання.

Чому вартість тепла відрізняється в областях?

— У кожному регіоні різні витрати на виробництво тепла й кількість споживачів. Це впливає на ціну енергоресурсів. Водночас у світі давно працює концепція зонування, коли міста ділять на зони. Райони з низькою щільністю населення відключають від центрального теплопостачання. Жителям дозволяють установлювати індивідуальне опалення чи будують невеликі котельні.

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг почала перевірки облгазів. Які будуть наслідки?

— Перевірки пов'язані з безпідставними донарахуваннями норм споживання газу. Ще в листопаді минулого року регулятор заборонив це робити. Щоправда, тільки недавно Нацкомісія отримала дозвіл від державної регуляторної служби на перевірки. А люди весь цей час отримували завищені рахунки. Змушені були оплачувати їх. Максимально постачальника можуть оштрафувати на 850 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Опалення і гаряча вода можуть подорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути