Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 07:06

Ользі Дрозд нарахували 71 тисячу гривень боргу за газ

Автор: фото надала Ольга ДРОЗД
  Ольга Дрозд працює вчителькою географії в селі Вороняки Золочівського району на Львівщині
Ольга Дрозд працює вчителькою географії в селі Вороняки Золочівського району на Львівщині

Львівгаз вимагає сплатити 71 тис. грн боргу в 62-річної Ольги Дрозд із міста Золочів на Львівщині. Жінка отримала повістку в суд. Засідання заплановане на 9 вересня.

Ольга Ярославівна працює вчителькою географії в селі Вороняки. Живе з чоловіком-пенсіонером і донькою 17-річною Сніжаною у приватному будинку.

— Проблеми з газом тягнуться з 2016 року. У листопаді вирішили запалити пічку, щоб не вмикати всієї системи опалення. Коли нагрілася, чоловік закривав вентиль і зірвав гайку. Газ почав витікати в кімнату, спалахнуло полум'я. Повідкривали вікна і подзвонили на 104. Приїхала аварійка. Пройшлися по всьому будинку. Біля пічки й газового котла поставили п'ять пломб. Склали акт, я підписалася. Копію документа мені чомусь не залишили, — розповідає Ольга Дрозд. — Наступного дня, за рішенням комісії, постачання газу в будинок перекрили. Сказали, що наш котел неузаконений і труба не так проведена. Хоча мій батько, як будував будинок, підключав усе по схемі. З пічки зняли газову установку, щоб ми могли топити дровами. Дозволили користуватися газовою плитою тільки в літній кухні. Решта газових приладів у нас запломбовані з 2016-го. На газу тільки їсти готували. І якщо було холодно, то топили в літній кухні, аби вода не замерзла. Газового опалення в будинку не було. У двох кімнатах через це розмерзлися й потріскали батареї.

Торік узимку до Ольги Дрозд приїхала комісія Львівгазу.

— Запитали, як опалюємо 315 квадратних метрів будинку. Я їм розповіла ситуацію, що по хаті всюди встановлені пломби й заглушки. Водила, показувала дрова, де їсти готую, — продовжує Ольга Ярославівна. — Газовики подивилися до лічильника й кажуть: тут якісь потертості біля пломби. Будемо знімати пристрій на повірку. Відповіла — якщо треба, то беріть. Вони подзвонили в місцеву газову контору. Зразу привезли інший лічильник, щоб замінити. Старий опломбували й забрали на Львів. Залишили копію акта про порушення, написану під копірку. На комісію 11 лютого торік до Львова їздив чоловік. Сказали, що стерто нижній відбиток заводської пломби. Той лічильник 1996 року випуску. Остання повірка була 2012-го. Заводська пломба могла стертися ще до того. Лічильник прослужив 25 років. Я бачила, в яких стосах стоять ті лічильники у газовиків. Звалені накупу. Не дивно, що заводська пломба може бути потерта. А в другому акті написали: "пошкоджено захисне покриття під кришкою лічильного механізму". Чоловіку нічого не пояснили. Він відмовився підписувати акт.

Через шість місяців Ольгу Дрозд викликали на повторну комісію в місто Буськ Золочівського району.

— Поїхав чоловік, я була на роботі. Його там ніхто навіть не слухав. Сказали — ви втручалися в роботу лічильника. Маємо сплатити 71 тисячу гривень боргу. Мовляв, за їхніми розрахунками, ми вкрали 10 тисяч кубів газу. 1 куб оцінили в 7 гривень. Але ми не опалювали будинок газом. У нас всюди заглушки стоять. Щоб відновити газове опалення, потрібно переробити всю документацію і попереварювати труби. Ми цього так і не зробили, бо не мали грошей, — каже Ольга Ярославівна крізь сльози. — Я звернулася в Київ до Нацкомісії з регулювання комунальних послуг. Виклала все в листі. Відповіли, що газовики допустили неправомірні дії. Викликати на комісію повинні були одразу, а не через пів року. Можна мирно вирішити це питання або в судовому порядку.

Ольга Дрозд вимагатиме провести повторну комісію.

Лічильник Ольги Дрозд перевіряли планово, кажуть у Львівгазі.

— Під час експертизи виявили стертий відбиток захисної пломби та ввімкнений газовий водонагрівач, — каже 22-річний Петро Лукіянчук, речник Львівгазу. — У висновку комісія зазначила, що було втручання в роботу лічильника. Споживач відмовився підписати акт експертизи. Після висновку комісії зроблено перерахунок із листопада 2020 року по лютий 2021-го. Саме тому, що чоловік Ольги Ярославівни не підписав акт, суд буде встановлювати факт причетності цих людей до втручання в роботу лічильника. Господиня говорила, що користується дровами. Але потім зазначила, що трішки користується і газовою плитою. Якщо перекривають газ, це стосується всіх приладів. Плиту і водонагрівач вмикати не можна. Споживачка суперечить сама собі. Вона може подати заяву на призначення повторної комісії щодо її питання.

Зараз ви читаєте новину «Ользі Дрозд нарахували 71 тисячу гривень боргу за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути