четвер, 23 вересня 2021 00:00

Невеликі помешкання купують для дітей-студентів

— Найбільший попит на вторинному ринку — на квартири вартістю 30–50 тисяч доларів. Також із травня цього року зросла кількість запитів на житло вартістю 70–100 тисяч доларів, — розповідає 44‑річний Юрій Піта, президент Асоціації фахівців із нерухомості (рієлторів) України.

Як змінилися ціни на вторинне житло від початку року?

— Понад 70 відсотків попиту припадає на одно-двокімнатні квартири радянської забудови. Також популярні будинки, зведені після 2010‑го. Найбільше житло старої забудови подорожчало в Києві, Одесі, Харкові — ціни додали до 7 відсотків. У Дніпрі, Львові, Запоріжжі вартість зросла на 5 відсотків. У зведених із 2010 року будинках вартість одно-двокімнатних квартир збільшилася в середньому на 3–5 відсотків.

Якщо восени запровадять черговий локдаун, як це вплине на ринок нерухомості?

— Восени вартість квартир на вторинному ринку може зрости ще на 2–3 відсотки в доларовому еквіваленті. Багато залежатиме від економічної ситуації в країні, яка суттєво впливає на попит. Жорсткий карантин відтерміновує майбутні угоди, а не скасовує їх. На початку квітня мова йшла про два-три тижні. Якщо запровадять локдаун в окремих містах, це сприятиме зростанню відкладеного попиту на тиждень-два. Від початку року, враховуючи січневий карантин, ринок переважно перебуває в стані балансу попиту та пропозиції.

Що з попитом — збільшується чи впав?

— На вторинному ринку зростає в середньому на 2–3 відсотки щомісяця. В першому півріччі було подорожчання житла в містах-мільйонниках. Найбільший попит на невеликі квартири. Їх купують переважно для здавання в оренду або для дітей-студентів.

Банки активніше пропонують кредити на житло. Це вплинуло на ринок?

— Пільгова іпотека збільшила кількість потенційних покупців житла на 1–2 відсотки.

Часто трапляються шахрайства з квартирами?

— Із минулого року кількість махінацій на вторинному ринку нерухомості скоротилася на 70 відсотків. Це пов'язано з наслідками пандемії. Адже кількість самих угод зменшилася на 30–40 відсотків. Потенційні клієнти стали пильнішими й розважливішими. Також зменшенню шахрайства сприяє робота професійних рієлторів через засоби масової інформації, соц­мережі. Покупці і продавці частіше звертаються до сертифікованих фахівців.

Понад 80 відсотків злочинних оборудок на ринку нерухомості Києва припадає на оренду. Найпопулярніша схема — пропонують квартири на 30–40 відсотків дешевше ринкової вартості, просять перерахувати аванс на банківську картку. Злочинці представляються власниками житла. Коли отримують гроші, зникають. Повторюють це кілька разів із потенційними клієнтами. Інша злочинна схема — винаймають помешкання, виносять з нього меблі, техніку.

В оголошеннях багато пропозицій купити квартиру за довіреністю. Це безпечно?

— Такі угоди часто зустрічаються на ринку нерухомості. Особливо, коли власник житла перебуває за кордоном. Покупцю насамперед необхідно перевірити реєстр довіреностей. У представника власника мають бути оригінали всіх документів на квартиру. Також необхідно попросити поспілкуватися з господарем житла по відео. Пересвідчитися, чи реальні його наміри, умови продажу. З'ясувати інші питання стосовно угоди.

Чи вигідно зараз вкладати гроші в нерухомість?

— Є універсальна відповідь — гроші в нерухомість треба вкладати завжди. Це достатньо надійна інвестиція. Стосовно ситуації на ринку, то зараз високі ціни на житло. Слід уважно вивчати тенденції на майбутнє — дешевшатиме воно чи далі дорожчатиме.

Зараз ви читаєте новину «Невеликі помешкання купують для дітей-студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути