Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 06:05

"Недостатньо підвищити зарплати і розраховувати, що люди повернуться додому"

Автор: Мирослава БОНДАРЕНКО
 

— Для працевлаштування за кордоном українці найчастіше обирають Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, країни Балтії. Важче стало потрапити на роботу в Італію, бо діють ковід-обмеження, — каже 44-річний Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Пандемія вплинула на зарплати трудових мігрантів?

— Зарплати українців не зменшилися. Польща з початку року підвищила мінімальну на 1400 гривень. Потроху піднімають зарплати й інші країни. Йде боротьба за робочі руки на своїх ринках і за трудових мігрантів з інших країн. У середньому українці, залежно від країни перебування, можуть заробляти від 800 до 1500 доларів на місяць. Усе залежить від фаху. Якщо людина їде працювати на виробництві без певної кваліфікації, може розраховувати на мінімальну зарплату. Висококваліфіковані фахівці отримують значно більше.

Хто найбільше затребуваний?

— Польща зробила ставку на людей із низькою кваліфікацією. Але їм потрібні і працівники банківського сектору, айтішники, інженери, лікарі. Німеччина запрошує переважно фахівців, які добре знають німецьку мову і мають диплом, який можуть підтвердити за кордоном. У різноробах не зацікавлена. Тому українцям набагато простіше отримати польську робочу візу.

Люди часто погоджуються на пропозиції шахраїв про працевлаштування в Німеччині. Ті беруть гроші і зникають. Або українці приїздять до Польщі, потрапляють під перевірку місцевих органів влади, поліції. Отримують депортацію, конфіскацію грошей і заборону на в'їзд в Євросоюз до п'яти років.

Де переважно працюють українці?

— Із 1,8 мільйона запрошень, виданих українцям для працевлаштування в Польщі, 1,35 мільйона — на роботу в різних секторах економіки. Це будівництво, склади, сільське господарство. Документ дозволяє працювати за кордоном до шести місяців. 140 тисяч дозволів були видані на дев'ять місяців. Це так звані візи для роботи в сільському господарстві. Більшість трудових мігрантів обирають роботу на складах, у промисловості, переробній галузі.

Чи великий попит на дипломованих спеціалістів з України, зокрема медиків?

— Щоб лікарю працевлаштуватися за кордоном, потрібно досконало знати місцеву мову. Без цього і диплом не допоможе. Більшість не хочуть вивчати іноземних мов, не бажають підтверджувати своїх дипломів. А наприклад, у Польщі не вистачає майже 50 тисяч медичних працівників. У Німеччині є вакансії для 150 тисяч медсестер. Незважаючи на такий попит і вищий рівень зарплат, небагато вітчизняних медиків працевлаштовуються за кордоном. У великих українських містах можна отримувати майже європейські зарплати. Медпрацівники з райцентрів не поспішають виїздити. Тому під трудову міграцію здебільшого потрапляє молодь, яка закінчує вузи в Україні.

Представники українських будівельних компаній заявляли: щоб українці повернулися додому, потрібно підвищити на 30–40 відсотків зарплати. Згодні з цим?

— Недостатньо підвищити зарплати і розраховувати, що заробітчани повернуться додому. Проблема набагато глибша. Люди не вірять, що Україна може стати новою Польщею або Чехією. Не бачать тут свого майбутнього. Їдуть працювати за кордон і бачать там інший світ. Забирають родини, дітей і залишаються там жити. Тобто спочатку йде трудова міграція, а потім — еміграція.

Чому це відбувається?

— Подивіться на останні заяви влади. Наприклад, що середній рівень зарплат в Україні сягне рівня Польщі за 30–40 років. Молода людина задумується — чи варто чекати? Може краще купити квиток і за добу бути в Польщі?

Міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що 40-річні вже не отримуватимуть пенсії. Люди вирішують: я можу попрацювати в Чехії 20–25 років і матиму пенсію. В Україні є проблема працевлаштування людей віком 45 плюс. Навіть у Києві роботу їм важко знайти. У невеликих містах проблеми ще гірші. Тому старші люди вимушені шукати роботу за кордоном.

Соціологічна група "Рейтинг" дослідила: 80 відсотків українців із вищою освітою хочуть, щоб їхні діти навчалися за кордоном. Не тому, що не довіряють нашій системі освіти. Не бачать майбутнього для своїх дітей.

Поки представники влади будуть робити подібні заяви, поки країна не буде змінюватися на краще і люди не відчують покращення життя на своїй кишені, вони їхатимуть працювати за кордон.

Які перспективи трудової міграції?

— У найближчі 10 років ситуація кардинально не зміниться. Українці їхатимуть працювати за кордон. Шукатимуть можливість заробити. Поступово перетворюватимуться з трудових мігрантів на емігрантів.

Зараз ви читаєте новину «"Недостатньо підвищити зарплати і розраховувати, що люди повернуться додому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути