Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2020 00:55

Надбавку до пенсії отримали 1,6 мільйона людей

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

У вересні 1,6 млн людей отримають надбавку до пенсії. Йдеться про громадян, які досягли 65 років і мають повний страховий стаж. Він становить 35 років для чоловіків і 30 — для жінок. Виплати підвищили, бо зросла мінімальна зарплата з 4723 до 5 тис. грн.

Для 3 млн громадян перераху­нок пенсій зроблять у грудні 2020-го, коли зросте мінімальний прожитковий мінімум. Він становитиме 2270 грн. Перерахують виплати непрацездатним пенсіонерам, які не мають необхідного стажу, інвалідам війни, чорнобильцям, учасникам бойових дій, шахтарям.

Із квітня щомісячну надбавку 500 грн отримують старші 80 років пенсіонери. Таких в Україні 1,5 млн. Наступного року обіцяють доплачувати по 500 грн до пенсії людям, старшим 75 років. Також у травні автоматично перерахували виплати для 6,9 млн громадян. У середньому додали по 260 грн пенсіонерам за віком, вислугою років, через інвалідність і втрату годувальника. Не збільшували виплати пенсіонерам-держслужбовцям, людям, які продовжують працювати на пенсії, колишнім прокурорам, суддям. Також перерахунок не торкнувся пенсіонерів 2019–2020 років. І тих, хто отримує соціальну допомогу замість пенсії, бо їм не вистачає страхового стажу.

— Щоб суттєво підвищити пенсії за один раз усім громадянам, потрібен відповідний ресурс. А зараз частина виплат покривається за рахунок дотацій із державного бюджету. Це пов'язано з дефіцитом Пенсійного фонду. Він продовжує зростати, — говорить економіст 49-річний Ярослав Жаліло.

— Маємо високе навантаження на працюючих. Пенсіонерів зареєстровано більше, ніж кількість офіційно зайнятих українців. У нас відносно невелика кількість платників податків до Пенсійного фонду. Частина заробітної плати перебуває "в тіні", податки надходять тільки з офіційної частини доходів. Дехто взагалі працює неофіційно, тобто не платить єдиний соціальний внесок. Податки фізичним особам-підприємцям нараховують із розміру мінімальної заробітної плати. Хоча їхній реальний дохід більший. З другого боку, в Україні щороку зростає мінімальна зарплата. Це впливає на розмір внесків. Але через зростання зарплат треба підвищувати й пенсії. Відбуваються паралельні процеси. Тому дефіцит Пенсійного фонду зберігається.

Проблему можна вирішити за допомогою пенсійної реформи. Потрібно перейти від солідарного до накопичувального рівня. Тоді кожен зможе накопичувати гроші на майбутню пенсію на власному рахунку у відповідних фондах. Але це треба робити протягом усього життя. Покращити ситуацію не вдасться людям передпенсійного віку, теперішнім пенсіонерам. Вони можуть розраховувати на перерахунок виплат, якщо в Україні підвищуватимуть прожитковий мінімум. Ті, хто можуть працювати на пенсії, продовжуватимуть заробляти страховий стаж.

В Україні є багато людей, які в 1990-ті з різних причин офіційно не працювали. Тому незабаром більшість із таких громадян, що досягнуть пенсійного віку, не матимуть необхідного страхового стажу. Змушені будуть працювати далі або отримувати соціальну допомогу замість пенсії.

Зараз ви читаєте новину «Надбавку до пенсії отримали 1,6 мільйона людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути