У магазинах подорожчали овочі борщового набору. Наприклад, картопля в січні коштувала 8–9 грн. Зараз її продають по 12 грн. Капуста, буряк, морква, цибуля також додали в ціні.
— На вартість впливає погода. Коли сніг, мороз, не всі виробники везуть продавати товар. Пропозиція на ринку зменшується, ціна зростає. Як тільки починається потепління — вартість знижується. Наприклад, по капусті: були сильні морози й вона дорожчала. Спочатку до 5–6, далі майже 7 гривень за кілограм. Потім повернулася до 3,5–5 гривень, — говорить експертка плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 40 років. — Невідомо, як ситуація розвиватиметься надалі. У нас не збирається статистика, щодо наявних запасів у сховищах, особистих господарствах. Дехто притримує урожай до кінця зими. Навесні починають продавати. В Україну завозять імпортну картоплю з Євросоюзу, Білорусі, але її менше ніж торік. Наші фермери придержують певні обсяги овочів, і це дозволяє імпортерам зайти на ринок. Вони співпрацюють із роздрібними мережами. Так магазини зберігають рівень пропозиції, більш-менш стабільну ціну.
Також в Україні дорожчають крупи, борошно, цукор, яйця, тепличні овочі.
Коментарі