вівторок, 15 травня 2018 05:41

"Люди сприймають комунальні тарифи як грабунок із боку держави"

— Маю квартиру на 54 "квадрати". Без субсидії в опалювальний період платила за комунальні більш як 2 тисячі гривень. Із них 1600 — за тепло. Улітку відкладала гроші на зиму. Так тривало, поки рік тому не втратила роботу, — каже 55-річна Тетяна Пархоменко з Полтави.

— До пенсії довго чекати. На біржі праці вже грошей не платять, тому субсидія була вкрай потрібна. Але до минулого року мені б не дали її. Продала дачу, що залишилася після смерті чоловіка. Потім квартиру купила дітям. Щоб хоч їм було легше, шукали житло з індивідуальним опаленням. Ще й будинок трапився хороший, із газобетону. Він теплий, тому на опаленні будуть суттєво економити.

Коли в соцслужбі почали враховувати доходи тільки за шість місяців, наважилася подати документи на пільги. Знайома радила не вписувати в заяву доньку та онуку, що прописані зі мною. Так субсидія мала б вийти більша. Однак я побоялася. Бо якщо запитають про щось — почну плутатися, брешу поганенько. Зрештою дали хорошу субсидію, та я знову непокоюся. Діти доробили ремонт і переїжджають від мене. Наполягають, щоб у собез про це не повідомляла. Якщо перевірники почнуть розпитувати сусідів, обман виявиться. Доведеться платити штраф. Чула про такі випадки від подруг. Мої сусіди залюбки розкажуть про чужих. Тепер не знаю, що гірше — посваритися з рідними чи чекати на неприємності.

В Україні субсидії отримують 6,5 млн сімей, за даними уряду. Із травня змінилися правила надання пільг. Субсидію втратять ті, хто має машину, якій менше п'яти років. Також власники квартир площею понад 120 "квадратів" або будинку понад 200 кв. м. Тим, хто працює за кордоном, будуть автоматично рахувати дохід три прожиткові мінімуми — 5286 грн.

— Субсидії вводили, щоб зняти напругу в суспільстві. Після того, як Кабмін необґрунтовано завищив комунальні тарифи для населення. Раціональні люди розуміли, що "замануха" від держави триватиме кілька років, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Правила, які ввели з 1 травня, — лише перший крок до скорочення бюджету субсидій. Його розцінюють як компроміс із Міжнародним валютним фондом. Там хочуть підвищення цін на газ для населення. Натомість уряд пропонує скоротити кількість субсидіантів. І таким чином зменшити навантаження на бюджет. Думаю, що це розглядатиметься як передумова отримання чергового траншу від МВФ.

Кількість отримувачів субсидій може зменшитися на 20–30 відсотків завдяки новим правилам. У подальшому варто чекати нових обмежень. Перш за все, ідеться про створення єдиного реєстру субсидіантів, запровадження жорстких фільтрів для їх визначення. Не виключаю, що надалі в субсидії відмовлятимуть тим, хто їздив за кордон або має земельний пай.

Будуть випадки несправедливого позбавлення допомоги. Не всі безробітні перебувають на обліку в центрах зайнятості. А таким людям і заробітчанам пропонують нараховувати більш як 5 тисяч гривень доходу. За таких умов безробітний селянин субсидію не отримає.

Крім того, допомогу від держави втратять сім'ї, які купили дешевий, але новий автомобіль. Хоча семирічна машина представницького класу може коштувати в кілька разів дорожче.

Цю систему субсидій треба повністю поламати. Її неможливо об'єктивно контролювати чи регулювати. Нововведення викличуть пасивний спротив населення. Люди сприймають комунальні тарифи як грабунок із боку держави. Навіть ті, хто може платити, шукатимуть способи не робити цього.

Щоб запровадити в Україні європейську модель соціальної допомоги, потрібні обґрунтовані тарифи. Вони мають відповідати платоспроможності громадян.

Визначальний чинник у тарифах — вартість природного газу власного видобутку. Він мав би коштувати 3–3,5 тисячі гривень за тисячу кубометрів. Тобто приблизно 150 доларів. Таким чином тарифи можна зменшити в півтора-два рази. Тоді на субсидію претендуватимуть не більш як 15 відсотків сімей. Після цього пільги потрібно монетизувати. Щоб люди отримували гроші на власний соціальний рахунок. І були зацікавлені економити ресурси. А залишок коштів могли використати на інші потреби.

Зараз ви читаєте новину «"Люди сприймають комунальні тарифи як грабунок із боку держави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути