четвер, 29 листопада 2007 19:16

Ляльки-мотанки Любові Павленко придбав Віктор Ющенко

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Любов Павленко майструє дитячу мотанку. На дерев’яний брусок намотала білу полотнину. Кофточку і спідничку робить із клаптиків кольорової тканини. До фігурки прив’язує їх поворозками
Любов Павленко майструє дитячу мотанку. На дерев’яний брусок намотала білу полотнину. Кофточку і спідничку робить із клаптиків кольорової тканини. До фігурки прив’язує їх поворозками

Із клаптів тканини і старих речей черкащанка Любов Павленко, 41 рік, робить ляльки-мотанки. Жінка працює вчителем малювання в міській школі, підробляє дизайнером інтер"єрів. Із сім"єю живе в "хрущовці" на вул. Університетській. Її чоловік, 41-річний Олексій, — кухар.

— Завдяки Льоші я й маю час на мотанки, — Любов киває в бік кухні, де чоловік заварює чай. — Він у нас куховарить. А я розкладаю по всій кімнаті свої клаптики, у вихідний цілий день працюю.

Ляльки-мотанки на продаж майстриня виставила на телевізорі. Розказує про кожну:

— Оця — невінчана дівчина, тому в неї на голові вінок. А це жінка в літах, вона в хустині.

Спершу Павленко робила ляльки з пінопласту та пап"є-маше. Потім розробила власну техніку: ліпила із суміші стружки та клею. Згодом перейшла на пластик.

— На жаль, пластик можна купити лише в Москві, коштує 30 доларів за пачку. У мене залишилася лише одна пластикова лялька, — показує фігурку жінки-кентавра. — Тому перейшла на мотанки.

Робити їх нескладно, запевняє майстриня.

— У давнину мотанки робили навіть із рушників абощо. Награлася дитина — тоді рушник розв"язують і користуються далі, — накручує полотно на дерев"яний брусок.

Складає навпіл, перев"язує ниткою. Поворозкою стягує моток у "талію", потім робить "голову". Обмотує фігурку кількома клаптиками:

— Це буде кофтинка та спідничка.

Нічого не зшиває. Голку бере, лише коли вишиває ляльці "обличчя". Замість очей, носа та рота — хрест. Майстриня викладає його тонким стіжком. Потім запинає хустинку.

Оцей старовинний дукач за 150 гривень купила

— Беру нитки різних кольорів, тому кожна лялька має власне "обличчя", — пояснює майстриня. — Горизонтальна лінія символізує жіноче начало, а вертикальна — чоловіче, разом — продовження роду.

Для мотанок купує білий ситець і матеріал, схожий на старе полотно.

— Часом і старі речі беру в роботу — хустку якусь чи спідницю. Подерта річ теж згодиться. Із неї вирізаю шматочок. Цікаве можна знайти і в секонд-хенді.

Льон Любов Павленко купує по 70 грн за метр. Згорток сіруватого домашнього полотна їй подарувала подруга.

— Йому десь сотня років, — розповідає жінка.

Волосся лялькам вона робить із ниток. Бере нові чи висмикує торочки з тканини. Каже, найкращі коси із паклі. На базарі жмут продають по 3–5 грн. Потім мотанці одягає прикраси — намисто чи монети. Часом купує їх у антикварів.

— Коралове намисто взяла по 5 доларів за грам, — показує два разки. — А оцей старовинний дукач за 150 гривень купила. Це ще й дешево. Із Києва привезла маленький ключик. Віддала за нього 30 гривень.

За два роки Любов Павленко зробила понад сто мотанок. Возила їх на виставку до столиці.

— Мені казали, що там мої мотанки купували для Ющенка, — хвалиться. — Він їх потім возив до Японії з вишиванками.

Іграшкову дитячу ляльку Любов скрутить за 10 хв. Над сувенірною працюватиме день або й більше. Така лялька коштує 150–200 грн. Дитяча — від 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ляльки-мотанки Любові Павленко придбав Віктор Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути