вівторок, 24 грудня 2019 07:50

Квартири в Києві продавали по 20 тисяч доларів

— Цього року менше здали в експлуатацію квадратних метрів, порівняно з минулим. Це пов'язано зі складнощами отримання дозволів державної архітектурно-будівельної інспекції. Водночас українці активніше купували квартири. Спрацював відкладений попит на нерухомість із 2018‑го, — каже 49-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

Що відбувалося з цінами?

— Із початку року й до осені житло дорожчало. Переважно — квартири економ-класу. З осені ринок нерухомості почало лихоманити. Це пов'язано зі зміцненням курсу гривні, зниженням попиту. На вторинному ринку найдешевшу однокімнатку можна було купити за 20–25 тисяч доларів. На первинному в будівництво вкладали від 10 тисяч доларів.

Які квартири купували українці?

— Найбільший попит був на новобудови. Таких квартир — 60 відсотків від проданих. Решта — вторинний ринок. Це пов'язано з нижчими цінами за квадратний метр, можливістю оформити розстрочку. В останньому кварталі 2019‑го стали більше купувати нерухомості під бізнес. Порівняно з минулим роком, попит зріс на 15–20 відсотків. Обирають квартири економ- і комфорт-класу біля транспортних розв'язок. Їх найшвидше можна здати в оренду за гарні гроші.

З другого боку, українці згодні платити більше за помешкання в комплексі з повною інфраструктурою: парки, закрита територія, відеоспостереження, двори без автомобілів. Найменший попит був на квартири у середньому ціновому сегменті.

Що відбувалося на ринку оренди?

— Наприкінці року зростання ­вартості оренди припинилося. Бо велика пропозиція. Для власників житла найголовніше — гроші. Орендарі шукають комфортні й сучасні квартири. Є реальні випадки, коли в одному будинку на одному поверсі дві однакові однокімнатки здають в оренду з різницею в ціні понад 20 відсотків. Наприклад, одна коштує 9 тисяч гривень. Друга — 12. В останньому випадку господарі зробили молодіжний ремонт, установили сучасну техніку. Перша однокімнатка також із ремонтом, але його власники робили під себе. Житло перевантажене меблями. На таке важче знайти клієнтів.

Проблемні комплекси добудують

Київміськбуд добудує 25 житлових комплексів Укрбуду. Роботи на майданчиках зупинилися весною. Планує для цього використати нерозподілений прибуток за останні 10 років і залучити кредити в державних банках. На добудову знадобиться близько 1,5 млрд грн.

До кінця січня 2020-го в експлуатацію планують ввести житлові комплекси: "Пектораль", "Сонячна Рив'єра", "Новомостицький", "Харківський", "Гармонія". Решта об'єктів поки що заморожені.

— Процес передачі забудов Укрбуду займе від трьох до шести місяців, — говорить президент Київміськбуду Ігор Кушнір, 48 років. — Тому строки і порядок здачі об'єктів будуть змінені щонайменше на рік, а то і два. Однак можу запевнити, що подвійних продажів квартир не було. Механізм передачі проданих і непроданих помешкань вивчають юристи. Всі проекти залишаться без змін. Тобто громадяни отримають за свої гроші те, що замовляли.

— 2019 року було кілька великих будівельних скандалів у ­Києві та Львові. Пов'язані з політикою, недофінансуванням, шахрайством. Усе, що почали будувати, однозначно добудують. Щоправда, будуть питання до термінів здачі житла в експлуатацію, — додає Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю. —

З Укрбудом ситуація тільки починає розгортатися. Однак вирішення цього питання для держави принципове. Люди вкладали гроші не в якесь сумнівне товариство, а в державну будівельну корпорацію.

Зараз ви читаєте новину «Квартири в Києві продавали по 20 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути