пʼятниця, 06 серпня 2010 14:09

Селяни добилися вищих закупівельних цін на молоко

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  У липні Людмила Тисячна із села Гордіївка Тростянецького району Вінниччини від двох корів щодня надоювала 18 літрів молока. Попри заклики, продовжувала здавати його на Бершадський молокозавод по дві гривні за літр. ”Це наш єдиний заробіток”, — каже жінка
У липні Людмила Тисячна із села Гордіївка Тростянецького району Вінниччини від двох корів щодня надоювала 18 літрів молока. Попри заклики, продовжувала здавати його на Бершадський молокозавод по дві гривні за літр. ”Це наш єдиний заробіток”, — каже жінка

У липні керівництво Вінницької облдержадміністрації закликало селян не здавати заготівельникам молока дешевше 2,2 грн/л. Тоді його приймали по 1,8–2 грн/л.

— Ми зійшлися всім селом і домовилися не здавати нічого заготівельникам, — розповідає 32-річна Віталіна Нечепуренко із села Селище Літинського району Вінниччини. — Я два тижні не здаю.

Двічі на тиждень жінка вивозить молоко на базар у Вінницю. Щоб не стояти самій, здає перекупникам. Ті дають 3 грн за 1 л. За сметану — 10 грн/л.

— На маршрутку туди й назад трачу 6 гривень, — продовжує Віталіна. — Так це все одно вигідніше, ніж здавати на молокопункт. А моя сестра живе біля траси, у селі Дашківці. Ставить при дорозі банку з написом "Молоко". За день продає щонайменше три 3-літрові банки по 4 гривні літра.

Спершу молокозаводи відмовляли.

— Ми дзвонили на Бершадський молокозавод. Сказали, що розцінки не збираються піднімати. Питаємо, чому. Відповідають: "А ми монополісти. Наш завод переробляє третину всього молока області. Цінову політику будемо самі встановлювати". Хоча через спеку молока стало менше. На початку літа ми здавали 1000 літрів, тепер 700, — каже Тетяна Зарічанська, 35 років, директор заготівельного підприємства "Молочай" із села Голдашівка Бершадського району.

У Тростянецькому районі Вінниччини перестали здавати ще більше селян.

— Губернатор сказав приймати по 2,20. А вони відмовлялися, — каже жителька селища Тростянчик 33-річна Галина. — Тоді люди стали скликати збори. Домовлялися не здавати молоко.

— Якби всі гуртом не здавали, то молокозавод не мав би куди дітися, — переконана Галина. — А так народ почав задкувати. Боялися, що молокозавод взагалі відмовиться приймати молоко. Але завод злякався. Підняв закупку. Тепер літр коштує 2,5 гривні. По інших областях, районах платять менше.

Ми монополісти. Цінову політику будемо самі встановлювати

Із 2 серпня майже всі молокозаводи Вінниччини приймають продукт від селян по 2,5 грн/л. Тобто за зимовою розцінкою. Вона протримається до кінця року, прогнозують в обласному управлінні сільського господарства.

Фермерам платять за 4 грн/л. Молоко беруть першим ґатунком. Корови мають стояти на міні-фермі, доять їх доїльними пристроями.



Сир дешевшає удвічі до вечора

На початку липня свіжий сир продавали у Вінниці по 14–16 грн/кг. До кінця місяця подорожчав на 10 грн.

— На спеці корова доїться погано, — скаржиться Валентина Зінченко із села Івча Літинського району Вінниччини. Вона продає молочні продукти на ринку "Урожай". — Раніше за раз давала 8 літрів, тепер 5 видоюю. Воно швидко скисає, багато сироватки. З двох 3-літрових слоїків виходить кіло сиру.

Весь сир продає зранку.

— На воздусі і на жарі він скисає за дві години, — додає Зінченко. — Я тримаю товар у холодильнику на базарі. Зараз вивожу на ринок не більше як 5 кіл.

Свіжий сир 5%-тної жирності Літинського молокозаводу на ринку коштує 26 грн.

Вуличні торговці у Києві продають літрову пляшку молока за 8 грн. У молочному павільйоні Лук"янівського ринку — 10 грн. Покупців обмаль.

— Зранку продаєм сир по 35 гривень кіло. А ввечері уже віддаємо за 15. Бо треба додому спішити, — каже Олена Щербата, 53 роки, із села Великий Карашин Макарівського району Київщини.

Сир продають і на тротуарі, перед ринком. Тримають ціну 35 грн/кг. Віддавати дешевше наприкінці дня відмовляються.

Торік 1 кг сиру у столиці був 20 грн.

Володимир Мукан

Восени літр коштуватиме 10 гривень

Закупівельні ціни на молоко зростатимуть, прогнозують експерти консалтингової компанії "ААА". Причина — подорожчання комбікормів і зменшення надоїв.

— Скорочується поголів"я худоби, бо селянам невигідно тримати корови на молоко. Тому у вересні його усюди закуповуватимуть по 2,20 гривні за літр, — пояснює Марія Колесник, 35 років, із компанії "ААА".

Виросте і собівартість продукції молокозаводів, оскільки підняли ціни на газ. Якщо врахувати, що з осені надої молока йдуть на спад, середня вартість літрового пакета молока у крамниці становитиме 10 грн.

У Росії насувається дефіцит молочної продукції, кажуть в Українському клубі аграрного бізнесу. Вітчизняні виробники відправлятимуть сир і сметану в сусідню країну.

Зараз ви читаєте новину «Селяни добилися вищих закупівельних цін на молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути