пʼятниця, 20 квітня 2018 05:25

Коливання курсу будуть різкими

До кінця року курс долара може зрости до 29,3 грн, ідеться у квартальному опитуванні Нацбанку. Його проводять серед бізнесменів. 2019-го середньорічний курс буде на рівні 30,5 грн, за урядовим прогнозом.

Українські бізнесмени вважають, що долар дорожчатиме. Водночас аналітики американського інвестбанку Goldman Sachs кажуть, що гривня зміцнюється. Обіцяють на кінець року курс 25 гривень за долар. Чому такі різні прогнози?

— Гривня має потенціал зміцнитися. Протягом останніх місяців курс міг би становити 24 за долар. А в першій половині минулого року реально було довести до 23–24 гривні. Нац­банк свідомо робить усе, аби зупинити зміцнення національної валюти, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

Чому так відбувається?

— Маємо потужне лобі, що відстоює інтереси експортерів. Воно впливає на прийняття рішень по всій вертикалі управління в державі. Якщо гривня знецінюється, експортери заробляють на різниці курсу. За рахунок цих коштів можуть покривати податкові платежі та інші видатки.

Нацбанк планує скасувати обов'язковий продаж 50 відсотків валютної виручки для експортерів. Варто таке робити?

— Зобов'язання продавати валюту — це пережиток. Що скоріше скасуємо цю вимогу, то швидше підвищимо привабливість України. Бо західні інвестори не розуміють, як держава може регулювати продаж виручки. Це ж приватна власність.

Тим більше, ця норма зараз не впливає на валютний ринок. Тому що експортери навчилися ховати гроші на закордонних рахунках. Занижують цифри на 20–30 відсотків.

Заробітчани щороку переказують в Україну мільярди доларів. Як це впливає на економіку?

— В Україні складається сировинно-заробітчанська модель економіки. Трудові мігранти за останній рік надіслали в Україну близько дев'яти мільярдів доларів, за оцінками Нацбанку. Але в цій ситуації є позитивний і негативний бік. Завдяки заробіт­чанам у нас на 20 відсотків виросло будівництво. Ще на 8–10 відсотків — роздрібна торгівля. Негативні наслідки будуть пізніше. Коли з'явиться хтось, зацікавлений у реформуванні економіки. Але в Україні вже не буде ні інженерів, ні робітників.

Який курс долара можна очікувати восени?

— Повторюватиметься ситуація минулого року. Тобто з осені долар почне дорожчати. Але коливання курсу будуть різкими та непередбачуваними.

Українці зберігають заощадження переважно в американській валюті. Є альтернатива?

— Не варто розглядати інші валюти, крім долара і євро, для заощаджень. Альтернативами можуть бути швейцарський франк, англійський фунт, китайський юань. Але це вже екзотика.

Зараз ви читаєте новину «Коливання курсу будуть різкими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути